KÜLFÖLD

Bot­rány a bri­tek­nél: nem sza­ba­dul­nak meg a mig­rán­sok­tól

Közel egy­mil­lió olyan mig­ráns tar­tóz­ko­dik il­le­gá­li­san az Egye­sült Ki­rály­ság te­rü­le­tén, aki­ket sosem fog­nak tudni ki­to­lon­colni a ha­tó­sá­gok.
  • Szerző: KF

A megdöbbentő hírrel a brit belügyminisztérium határvédelemért felelős osztályának egykori vezérigazgatója rukkolt elő egy sajtótájékoztatón.

Fotó: Europress / Christophe Archambault - AFP
Fotó: Europress / Christophe Archambault - AFP
EZEKET OLVASTAD MÁR?

David Wood szerint az elmúlt évek során annyi illegális határátlépő érkezett Nagy-Britanniába, hogy a hatóságok már nem bírják ezt a hatalmas munkamennyiséget, és ezért nagyon sok migránst nem tudnak kiszűrni, vagy bebizonyítani, hogy illegálisan tartózkodnak az országban.

Wood szerint évről évre egyre kevesebb ember van állományban, miközben egyre több migráns rohamozza a partokat, és a források is egyre szűkösebbek. Emiatt van az, hogy az illegális migránsok felkutatása és kitoloncolása sok esetben meghaladja az erejüket, így közel egymillióan nyugodtan tovább élhetnek az országban.

Wood szavait tömeges elégedetlenség követte, több képviselő is tarthatatlannak találta ezt a helyzetet.

Ez nem elfogadható, hogy a hatóságok felemelt kezekkel közlik, hogy semmit sem lehet tenni: ezzel gyakorlatilag engedélyezik az illegális migrációt. A kormánynak össze kell gyűjtenie azokat az embereket, akik illegálisan tartózkodnak az országban, és ki kell őket utasítania. Ennyit megérdemelnek az adófizetőink

– mondta Philip Davies tory képviselő, míg kollégája, Nigel Mills szerint elborzasztaná a szavazóit, ha tudnák, hogy illegális elemek élnek közöttük, akik ugyanúgy kaphatnak munkát vagy szociális ellátást, mint ők.

Ráadásul az egymillió illegális migráns csak becsült adat, pontos számok nincsenek erről a rétegről, mivel jól elrejtőztek a hatóságok elől, így akár sokkal többen is lehetnek. 2001-ben a belügyminisztérium még 430 ezerre becsülte az országban feketén tartózkodók számát, de az utóbbi években kirobbant a migránsválság, amely Európa-szerte megdobta a papírok nélkül itt tartózkodók számát. A Civitas nevű brit szociálpolitikai kutatóintézet jelentése szerint az elmúlt időszakban évente 150 ezer illegális migránssal nőtt az ország lakosságának száma.

Eközben a címlapon

Wood bejelentésének hatására az alsóházi képviselők többsége szigorúbb, átgondoltabb törvényeket követel a helyzet orvoslására.