UTCAFRONT

Il­le­gá­lis pi­a­vá­sárt ren­dez­nek a bu­da­pesti vil­la­mos­meg­ál­ló­ban

Whis­kyt sze­ret­nél inni? Vagy vod­kát? Semmi gond, szállj vil­la­mosra! Az il­le­gá­lis áru­sok né­me­lyike ma­nap­ság már nem cigit árul kéz alól, hanem sze­szes­ita­lo­kat, ame­lyek­hez így gye­re­kek is hoz­zá­jut­hat­nak...
  • Szerző: BE

A zuglói vasútállomás melletti villamosmegállóban készítette ezt a fotót riposterünk, amin jól látszik, hogy egy asszony a földre tett zacskóból whiskyt, vodkát, Unicumot árul...

A fotón ugyan nem látszik, de olvasónk szerint a megálló oszlopa mögött, épp a nővel szemben egy férfi kínálta ugyanezt a portékát.

Közterületen bármi árusításához engedély kell. Erre viszont biztos nem kapnának engedélyt, bár aligha valószínű, hogy akár csak megpróbálták volna. A főváros rendelete szerint alkoholt például semmiképpen sem lehet közterületen így árusítani.

EZT OLVASTAD MÁR?

Persze nyilván olcsóbban adja, mint amennyibe a boltban kerül. Azt nem tudjuk, vajon hogyan juthatott hozzá az italokhoz, az azonban biztos, hogy a megállóban bárki megveheti tőle, akár gyerekek is, akik törvényesen egyébként nem juthatnának alkoholhoz.

Nagyon nehéz megbüntetni az ilyen árusokat – magyarázta a kérdésére dr. Füle Ferenc jogtanácsos, a Zuglói Önkormányzati Rendészet helyettes vezetője. A hatóságnak, ebben az esetben a zuglói közterület-felügyelet járőreinek minden kétséget kizáróan bizonyítaniuk kell ugyanis, hogy valóban árusítás történt. Az, hogy valaki áll a villamosmegállóban, és mellette a földön van egy szatyor néhány üveg alkoholos itallal, még nem bizonyítja az árusítást. Ebben az esetben még a NAV illetékessége is felmerülhet, hiszen jövedéki termékről van szó.

Persze kilóg a lóláb, de az árusokat nem könnyű lépre csalni sem: a közterület-felügyelő ugyanis csak egyenruhában dolgozhat, ráadásul próbavásárlást sem végezhet.

Ha viszont valaki vásárol tőlük, az nem büntethető!

Eközben a címlapon
Ha mégis lebukik egy árus, helyszíni bírságot szabhatnak ki rá, ennek mértéke 5000-től 50 ezer forintig terjedhet, az árut pedig lefoglalják.