RIPOSTER

Ijesztő adat, ennyivel nőtt az influenzás betegek száma

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint december 10-16. között az országban tízezer fő, az előző hetinél 24,3%-kal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerû tünetekkel. A betegek 21,9%-a gyermek, 37,6%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 26,4%-a, 14,1%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki.
  • Szerző: Ripost

Az influenzajárvány hazánkban általában a karácsonyi és az újévi ünnepek után, januárban robban be igazán, így érdemes mihamarabb kérni a védőoltást. Mivel a védettség az oltás után két héttel alakul ki, ezért azok, akik a napokban megkapják az oltást, már védetten kezdhetik az újesztendőt, s kerülhetik el a megbetegedést.

Akárcsak az előző szezonban, most is 1,3 millió térítésmentes oltóanyag áll rendelkezésre. Erre azok jogosultak, akik egy esetleges megbetegedés során nagyobb kockázatot viselnek, akár súlyos szövődmények kialakulásával kell számolniuk. Ide tartoznak a 60 évesnél idősebbek, valamint az idült (például légúti, keringési, immunrendszeri) betegségben szenvedők. Szintén térítésmentes az oltás a várandós nőknek a másállapot teljes ideje alatt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?