KÜLFÖLD

Sok­koló rész­let de­rült ki II. Er­zsé­bet csa­lád­já­ról

Ér­de­kes dol­go­kat fe­dett fel a brit ki­rálynő csa­lád­fá­já­nak elem­zése: II. Er­zsé­bet ősei kö­zött a kö­zön­sé­ges víz­ve­ze­ték-sze­re­lők mel­lett a musz­li­mok egyik leg­szen­tebb alakja is meg­ta­lál­ható.
  • Szerző: Ripost

A másfél ezer évre visszanyúló családfa először egy neves marokkói napilapban került nyilvánosságra – e szerint II. Erzsébet ősei között megtalálható az a Vlad Tepes havasalföldi fejedelem, akiről Drakulát mintázták; a Rettenthetetlen című filmben is feltűnő I. Róbert skót király, valamint olyan hétköznapi alakok, mint egy lelkész vagy éppen egy vízvezeték-szerelő. A legmegdöbbentőbb „ősapa” azonban az iszlám vallás megalapítója, Mohamed próféta volt. Fatima lányától erednek a sevillai királyok, innen pedig a kasztíliai és portugál trónon át egészen IV. Edvárd angol királyig vezetett a sor, aki a brit királynő egyik prominens őse.

Fotó: Euralastair Grant / Pool - AFPpress /
Fotó: Euralastair Grant / Pool - AFPpress /
Fotó: AFP
EZEKET OLVASTAD MÁR?

A hír megosztotta a világot, sokan boldogan fogadták, hogyII. Erzsébetnek családja révén köze van az iszlámhoz is, sok muszlim már a köreikben megszokott címeket is adományozna a királynőnek. A britek többsége azonban szkeptikusan fogadta a hírt, és többen is felvetették már, hogy a brit himnusz ”Isten óvd a királynőt” sorát át kéne írni „Allah Save the Queen”-re.

A királyi palota még nem reagált a családfáról szóló hírre.