KÜLFÖLD

Ez tör­té­nik, ha meg­hal a ki­rálynő

Az Egye­sült Ki­rály­ság rég­óta ké­szül II. Er­zsé­bet ha­lá­lára: ha be­kö­vet­ke­zik a tra­gé­dia, má­sod­per­cekre ki­dol­go­zott for­ga­tó­könyv lép életbe.
  • Szerző: KF
A London Bridge összeomlott

– ha ez a mondat elhangzik, az Egyesült Királyság gyászba borul. Ez ugyanis a titkos kódja annak, hogy II. Erzsébet elhunyt.

EZT OLVASTAD MÁR?
Fotó: Europress / Toby Melville / Pool - AFP
Fotó: Europress / Toby Melville / Pool - AFP

Bár a királynő él és virul, lassan betölti a 91. évét, a királyság pedig aggódva gondol arra a napra, mikor örökre lehunyja a szemét. Ekkor egy részletesen szabályozott protokollfolyamat indul be.

A titkos kódot a királynő személyes titkára mondja ki: Sir Christopher Geidt az aktuális miniszterelnöknek adja át telefonon az üzenetet. A miniszterelnök azonnal értesíti azt a 15 kormányt, amely szimbolikusan szintén a királynő uralma alá tartozik – többek között Kanadáét és Ausztráliáét.

Ezt követően a sajtó szerez tudomást a szomorú hírről, elsőként a BBC. A tévék munkatársai azonnal feketét öltenek, a rádiók a hírek előtt szomorú zenét sugároznak, az internetes oldalak fekete háttérre váltanak.

Nagy-Britanniában 12 napos gyász köszönt be, a királynőt két héttel halála után temetik el. Ez idő alatt az ország királyává koronázzák Károlyt, míg Vilmosmegörökli a walesi herceg címet.

Eközben a címlapon