SZTÁRDZSÚSZ

Fülöp her­ceg nél­kül kel­lett ün­ne­pel­nie II. Er­zsé­bet­nek

Ha­gyo­má­nyos ka­to­nai pom­pá­val ün­ne­pel­ték meg szom­ba­ton Lon­don­ban a 92 esz­ten­dős II. Er­zsé­bet ki­rálynő "hi­va­ta­los" szü­le­tés­nap­ját.
  • Szerző: ripost

II. Erzsébet királynő 66. alkalommal vett részt a színpompás Trooping the Colour ünnepségen, ami 1748 óta a mindenkori uralkodó születésnapjának hivatalos ünnepsége. Jóllehet a királynő már áprilisban betöltötte a 92. életévét.

Fotó: Instagram
EZEKET OLVASTAD MÁR?
Azt, hogy a hivatalos királyi születésnap mindig nyáron legyen, VII. Eduárd király honosította meg a múlt század első évtizedében. Ennek oka az volt, hogy a születésnapja novemberben volt, amikor a brit időjárás általában alkalmatlan bármiféle nagyszabású szabadtéri rendezvény megtartására, ezért helyezték át a júniusi időpontra a hivatalos ünnepséget. Ez a szokás azóta is megmaradt. 

II. Erzsébet először 1951-ben volt jelen a rendezvényen, akkor még hercegnőként, nagybeteg édesapja, VI. György király képviseletében. A következő évben már királynőként őt köszöntötték a felvonuló díszalakulatok, és az uralkodó azóta mindig jelen volt a ceremónián. II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg - aki vasárnap ünnepli 97. születésnapját - az angol-brit monarchia eddigi legidősebb uralkodói házaspárja.

Az uralkodó az idei parádéra a hagyományoknak megfelelően hintón érkezett a Buckingham-palotából a Mall sugárúton a királyi lovas testőrség laktanyájához, amelynek parkjában több mint ezer katona díszszemlével tisztelgett előtte.

A királynő ezúttal egyedül utazott hintóján, a szombati ceremónián ugyanis nem vett részt férje, Fülöp herceg, aki már tavaly ősszel visszavonult a hivatalos közszereplésektől.

Kensington Palace (@kensingtonroyal) által megosztott bejegyzés,

Fülöp néha azóta is megjelenik a nyilvánosság előtt: unokája, Harry herceg május 19-én tartott esküvőjén is jelen volt, de rendszeres hivatalos megjelenéseket már nem vállal.

Eközben a címlapon

Először vett részt a királynő hivatalos születésnapi ünnepségén Harry herceg felesége, Meghan Markle , aki férje oldalán szintén hintóval érkezett a Buckingham-palotából a ceremónia helyszínére. A házaspár az esküvő óta - az uralkodó döntése értelmében - a Sussex hercege, illetve a Sussex hercegnője címet viseli.