OTTHONKA

KONMARI: Így vál­toz­tatja meg éle­te­det a rend­ra­kás japán mód­szere

Marie Kondo mód­sze­ré­nek hívei tud­ják, hogy a tár­gyak sze­lek­tá­lása csak a kez­det. A mód­szer az egész gon­dol­ko­dá­sun­kat képes át­ala­kí­tani - azt is, ahogy a kö­te­le­zett­sé­ge­ink­ről és a kap­cso­la­ta­ink­ról gon­dol­ko­dunk.

Ami nem sugároz számodra örömöt, azt selejtezd le! Ezen az egyszerűnek tűnő elven alapszik Marie Kondo japán rendszerezésitanácsadó módszere, amellyel könnyedén és viszonylag rövid időn belül limitálhatod a kacatok számát a lakásodban. Az eredmény: rendezettebb környezet, kevesebb takarítás, összességében kellemesebb élet.

Fotó: Piuxabay
Fotó: Piuxabay

Aki azonban már alkalmazza a módszert, általában arról számol be, hogy az élet más területein is változást hoz ez a rendszer. Mert aki a tárgyai esetében fel meri tenni a kérdést, hogy vajon az adott tárgy boldogságot hoz-e az életébe, és ha nem, akkor meg tud válni a „jó lesz még valamire” jeligével tárolt kacatoktól, az előbb-utóbb az életében jelenlevő más szereplőket is ezzel a mércével kezdi nézni. Sokan léptek már ki nem túl boldogító állásukból ennek hatására, később pedig arról számoltak be, hogy sokkal jobb munkahelyet találtak, ahová örömmel járnak be minden reggel.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az abszolút haladó szint pedig az, amikor a kapcsolataidat is szűrni kezded. Ez ugyanis nagyfokú őszinteséget igényel. Nem könnyű beismerni egyik-másik ismerősről, hogy valójában feszélyez a jelenléte, vagy lehúz a folytonos rosszkedve. Ha képes vagy ezt megtenni, és hálás szívvel bár, de kevesebb figyelmet fordítani azokra az emberekre, akik nem járulnak hozzá a jókedvedhez és a boldogságodhoz, egyszeriben több időd lesz azokra, akik viszont valóban számítanak.

Fotó: Piuxabay
Fotó: Piuxabay

Azért, mert az életed egy szakaszában fontos volt valakinek a jelenléte, még nem biztos, hogy ez ma is így van. Légy hálás azért, amit együtt tapasztaltatok, de ha nem akarod vele mindenáron fenntartani a kapcsolatot, ne tedd. Nem kell drámai szakító-jelenetet rendezned, elég, ha egyszerűen csak azokra szánod a szabad idődet, akikkel valóban jól érzed magad, és akiktől valódi támogatást kapsz.