OTTHONKA

Így újítsd fel a für­dő­szoba pad­ló­ját né­hány ezer fo­rint­ból

Nincs pén­zed a für­dő­szoba tel­jes fel­újí­tá­sára? Leg­alább a pad­lót va­rá­zsold újjá! Kevés pénz­ből is lé­leg­zet­el­ál­lító ha­tást ér­hetsz el. Csak egy kis ügyes­ség és tü­re­lem kell hozzá.

Elavult a fürdőszobád, idejét múlt, unalmas a csempe színe is? Sajnos pillanatnyilag nincs rá több millió forintod, hogy az egész fürdőt felújítsd? Azért mégis kezdj vele valamit: legalább a padlócsempét fesd át! A teljes helyiség megváltozik tőle, és friss, tiszta, ápolt hatású lesz. És ami a legfontosabb: pár ezer forintból megúszod. Most nem egy egyszínű átfestést, hanem stencilező technikát mutatunk. Ez azt jelenti, hogy

EZEKET OLVASTAD MÁR?
egy sablont a felületre téve, befestve, mintákat viszel fel az alapra.

Menj el egy dekor boltba, és válaszd ki a legjobban tetsző mintát.

TISZTÍTÁS

A legelső lépés az alapos takarítás. A legkisebb szemétmaradvány is átüt a festéken. Takaríts, portalaníts, majd hagyd tökéletesen megszáradni a helyiséget.

ALAPOZÁS

Alapozó rétegként kenj fel 2 réteg krétafestéket (chalk paint). A stenciles mintaakkor érvényesül a legjobban, ha az alapozó festés fehér, de legalábbis világos színű.

MASZKOLÁS

Maszkoló szalaggal (vagy festőszalag) rögzítsd a sablont a padlóra. Ez megakadályozza, hogy elmozduljon a minta.

FESTÉS

A festéket ecsettel, hengerrel vagy szivaccsal is felviheted.Minél kevesebb festéket használsz, annál biztosabb, hogy a festék nem folyik be a sablon alá, és a motívumok élei tiszták, élesek lesznek. (A takarékos festékhasználatnál nem kell minden áthelyezés előtt letisztítani a sablon hátoldalát).

Eközben a címlapon

FESTÉK

Bármilyen akrilfesték megfelelő, de a legminőségibb az Annie chalk paint. A dekoratív hatás érdekébenvilágos alapon sötét festék a legszebb.Fekete vagy sötétkék mutat a legjobban.

ECSETKEZELÉS

Az ecsettel tudod elérni a legszebb hatást. Lassan, körkörös mozdulatokkal, óvatosan vidd fel a festéket.Festés közben szinte maradjon száraz az ecset. Közepes méretű, kb. 5 cm-es, szintetikus ecsetet használj. A kicsi ecsettel túlságosan pepecselő lenne a munka, a naggyal pedig nem lehet precíz munkát végezni.

JAVÍTÁSOK

A kisebb festéshibákat még frissiben tüntesd el. Ha valahol nem fogta be a festék, pici ecsettel, szabad kézzel befestve pótold.

VÉDŐRÉTEG

Ha már végigmentél az egész helyiségen, és eltávolítottad a festőszalagokat is, itt az ideje, hogy olaj bázisú védőréteggel fesd be a padlót. Poliuretán fedőfestékethasználj! A jó szellőzés érdekében állíts be egy ventilátort. Különösen a fürdőszobában érdemes 4 réteget felkenni.A rétegek között a száradás idő 12 óra. Ezután a kifröccsenő víz sem fogja tönkretenni a padlófestést.

FONTOS:

1. A stencil hátoldalát minden használat után ellenőrizd, nem lett-e festékes. Ha igen, le kell tisztítani, hogy ne vigyen fel festéket oda, ahová nem akarsz.

2. Kerüld a stencil „megtörését”.

3. Mielőtt hozzáállsz, kísérletezz egy maradék csempén. Gyakorold kicsit a stencilezés technikáját.

Keress az ízlésednek megfelelő és a lakás többi részéhez illő mintát.

Ha sikeres voltál, bátran nekieshetsz a többi helyiségnek is. A folyosón is remekül hat a mintás padló.