INSIDER

Így trük­köz­nek az in­gá­zók a le­álló vas­út­vo­nal miatt

Hét­fő­től el­kez­dő­dik az egyik leg­for­gal­ma­sabb hazai vas­út­vo­nal, a Bu­da­pest és Hat­van kö­zötti rész­le­ges fel­újí­tása. Ez több tíz­ezer em­ber­nek okoz kel­le­met­len­sé­get. A le­le­mé­nye­seb­bek már most meg­lát­ták a biz­niszt a do­log­ban: olcsó au­tó­kat hir­det­nek, ki­fe­je­zet­ten a ki­lenc hó­napra ter­ve­zett le­ál­lás ide­jére.
  • Szerző: Ripost

Több tízezer embernek kell korábban kelnie hétfőtől: a MÁV nekikezd a Budapest és Hatvan közötti vasútvonal részleges felújításának. Emiatt Aszód és Pécel között egyáltalán nem, több más szakaszon pedig csak korlátozva közlekednek majd a vonatok. Ez napi 50-60 vonatpárt érint. Az utasoknak át kell majd szállniuk, és a menetidő is jóval hosszabb lesz. Az interneten azonban már most megjelentek azok a leleményes emberek, akik ebből akarnak hasznot húzni: olcsó, százezer forint körüli öreg autókat ajánlanak megvételre. A a MÁV egyik hivatalos posztja alatt is talált olyan hirdetéseket, amelyek az utazási kellemetlenséget kihasználva tukmálják a régi autójukat.

Fotó: Keller Mátyás
EZT OLVASTAD MÁR?

„Még jó, hogy most akarom eladni a 20 éves Suzukimat. Köszi, így biztos megveszik” – írta József, akinek a hozzászólására már érdeklődő is volt. Egy lány jelentkezett is rögvest azzal, hogy az apja keres olcsó autót, azzal járna vonat helyett. Egy másik kommentelő szerint megvan az a veszély, hogy aki átszokik az autóra, már nem ül vissza vonatra, és így még nagyobb dugók várhatók.

Az olcsó autók azonban ugyanabban a dugóban fognak rostokolni a forgalmas M3-as autópályán és 3-as főúton, mint amiben a vonatpótló busz, ráadásul a régi autó kockázatos, lehet, hogy sokat kell majd költeni rá ez alatt a kilenc hónap alatt is.

Vannak olyan szemfüles autósok, akik viszont benzinpénzt spórolnának azok segítségével, akik most utazási megoldást keresnek Budapest és Hatvan között. A telekocsikkal csökkenhetnek a dugók és a környezetszennyezés, úgyhogy ez üdvözlendő megoldás. Már most több, mint 60 fuvart ad ki a Hatvan–Budapest távra hétfőre az egyik legnagyobb autómegosztós portál.

Nem kell kocsit venni a túléléshez Arról biztosítja az utasokat a MÁV a közleményében, hogy a Volánbusszal együttműködve összesen 66 autóbuszt állít forgalomba, így az utasok a számítások szerint felférnek a járatokra. Egy-egy vonatot akár 6-8 autóbusszal pótolhatnak. A pótlóbuszok karavánokban közlekednek majd az utakon. Emellett a gödöllői utasok számára a H8-as HÉV használatát javasolja a társaság, mivel a pótlóbuszok nem érintik ezt az állomást. Ebben az időszakban a H8-as HÉV szerelvényeire is érvényesek lesznek a MÁV-nál kiváltott menetjegyek és bérletek.
Eközben a címlapon

Így változik a forgalom A felújítás alatt nem közlekednek a vonatok Pécel és Aszód között, de megváltozik a Rákos és Pécel, valamint az Aszód és Hatvan közötti szakaszon is a forgalom. Aszód és Pécel között G80-as jelzésű gyorsbuszok, valamint minden megállónál megálló S80-as jelzésű járatok közlekednek majd. A Keleti pályaudvar és Hatvan között InterCity pótlók járnak, amelyek a fővárosban a Keleti pályaudvar melletti Verseny utcából indulnak és oda is érkeznek, de Pécel és Hatvan között is lesznek gyorsbuszjáratok. A MÁV tájékoztatása szerint az előre megváltott jegyek és bérletek érvényesek lesznek a pótlóbuszokra, ám az InterCity pótlókra ugyanúgy meg kell váltani a pótjegyet. Mielőtt ezen a vonalon közlekedik valaki, mindenképpen nézze meg, hogyan változott a menetrend!