INSIDER

Így trük­köz­nek a hús­véti son­kák­kal, hú­sok­kal

Annyi son­kát adnak el hús­vét előtt, hogy az az egész évben el­adott mennyi­ség 92 szá­za­léka. Ám ér­de­mes oda­fi­gyelni, ami­kor vá­lo­ga­tunk a kö­tö­zött, vá­ku­um­cso­ma­golt és sze­le­telt sonka, ser­tés­tarja, la­pocka- és comb­sonka kö­zött, mert egyes - főleg a hi­per­mar­ke­tek­ben kap­ható olcsó - hús­fé­le­sé­ge­ket víz­zel pum­pál­ják fel!
  • Szerző: Ripost

Aki előrelátó, már most beszerzi az ünnep legfontosabb étkét: a sonkát. A boltok hűtőpultjai roskadásig telve húsvéti finomságokkal, akciós és kedvező árak csábítják a vevőket. A Nielsen piackutató felmérése szerint a magyar háztartások ebben az időszakban 7 milliárd forintért 4000 tonnányi főtt sonkát spájzolnak be! Ám aki nem vigyáz, szó szerint megtapasztalhatja: olcsó húsnak híg a leve.

Bizonyos szint felett kötelező feltüntetni a húsárun, hogy hozzáadott vizet tartalmaz. Bár sokan csak az árat és a méretet nézik, érdemes a részletekre is figyelni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A munkatársa talált olyan füstölt, kötözött sertés combsonkát, amely 17% hozzáadott vizet tartalmaz! Egy füstölt, főtt, kötözött sertés lapockasonkában 18%, egy füstölt, főtt sertéstarjában 23%, egy szellősonkában 24% vizet találtunk. Vagyis a termék árának közel negyedét-ötödét sima vízért fizetjük ki!

A vizet a gyártási technológia során adagolják a húskészítményhez, illetve előfordul az is, hogy injektálják, vagyis tűvel juttatják a hús rostjai közé.

Egy rendelet előírja, hogy ha a húskészítményben a hozzáadott víz a késztermék tömegének 5 százalékát meghaladja, akkor fel kell tüntetni, hogy a termék hozzáadott vizet tartalmaz – tájékoztatta a -ot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Hozzátették:

a nyers sonkák, a hőkezelt sonkák, a parasztsonka és a parasztlapocka esetében nincs víztartalmi előírás. Ezeknél ráadásul nincs minimális hústartalom-előírás sem.

Ám a formában vagy bélben hőkezelt sonkáknál a készterméknek legalább 68 százalékos hústartalommal kell rendelkeznie.

Eközben a címlapon

Hogy mikre érdemes még figyelni a húsvéti sonka és húsáru vásárlásakor, hogy ne járjunk pórul? Kiderül a szombati napilapból. Keresd az újságárusoknál!