INSIDER

Így trük­köz­nek a ban­kok, mi­köz­ben nyakló nél­kül vesszük fel a hi­telt

Máris el­fe­lej­tet­ték az em­be­rek, hogy mi­lyen könnyű el­adó­sodni? A ban­kok va­ló­ság­gal ránk tuk­mál­ják az ol­csó­nak tűnő, ám gyak­ran trük­kös hi­te­le­ket. Ezért is lehet, hogy 2018 első ki­lenc hó­nap­já­ban több hi­telt vet­tek fel, mint a tel­jes előző évben! Pedig ren­ge­teg a buk­tató, csú­nyán ráfi­zet­het az, aki bedől a ked­vez­mé­nyes vagy akár 0% THM-es hi­tel­lel csá­bító pénz­in­té­ze­tek­nek.
  • Szerző: Ripost

Megdöbbentő: idén csak szeptember végéig 342,7 milliárd forint személyi kölcsönt vettek fel az emberek Magyarországon, miközben ez az összeg 2017-ben az egész évben, összesen (!) 305,5 milliárd forint volt. S hol van még az év vége?! Sokan a karácsonyi ajándékot is hitelből akarják megoldani, mondván, majd visszafizetik jövőre.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Rengetegen egyik hitellel fizetik ki a másik hitelt, egyre nagyobb kamatokat és tartozásokat görgetve maguk előtt. Olyan is van, aki a családi otthonteremtési kedvezményhez vesz fel személyi kölcsöntaz önrészhez. Pedig olcsóbb és biztonságosabb, ha előre takarékoskodnak, nem pedig utólag próbálják határidőre visszafizetni a felvett összeget és annak kamatait, egyéb járulékait.

Karácsony előtt gőzerővel kampányolnak a bankok

Míg a svájci frank-hiteles botrányt követően a bankok takaréklángon üzemeltették a személyi hiteleket, az utóbbi időben komoly kampánnyal és csábító reklámokkal bombázzák a gyanútlan ügyfeleket. Van, aki még most is Black Friday akciós személyi hitelt kínál, másutt a kedvezményes időszakban egy havi törlesztő részlet visszajár. De akad 1%-os kupon és 20 ezer forintos online ajándékutalvány is a bankok számtalan marketingfogása között, amelyekkel igyekeznek magukhoz édesgetni az ügyfeleket. S ahogy a számok mutatják: mindezt sikerrel teszik. Ám, ami nekik jó, nem biztos, hogy a hitelt felvevőknek is az.

Nem ajánlja a személyi kölcsönt a pénzügyi tanácsadó

A által megkérdezett Selmeczi Róbert, független pénzügyi tanácsadó óva inti az embereket a személyi hiteltől. „Mintha elfelejtették volna a közmondást: addig nyújtózkodj, míg a takaród ér! Rengeteg veszélye van a személyi kölcsönnek. Bár az elmúlt három év alatt a kamatok átlagos szintje 20 százalékról 13,3 százalékra mérséklődött, ha utánaszámolunk, még így is magas a fizetendő extra díj. Ráadásul a személyi hitel túlfogyasztásra ösztönöz, gyengíti a megtakarítási hajlandóságot és erősíti az eladósodási szokásokat. A fogyasztói társadalom persze mindent azonnal akar, lehetőleg jó áron, de a gyorsaság nem éppen célravezető a pénzügyi döntéseknél. Érdemes alaposan mérlegelni, számolni és tisztába lenni az összes részlettel, ha nem akarunk ráfizetni!” – tanácsolja a szakember.

Nincs ingyen hitel!

A 0%-os kamat nem egyenlő az ingyen hitellel – figyelmeztet a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége, mely hangsúlyozza: meg kell győződni a THM-ről, azaz a teljes hiteldíj mutatóról, mely az egyéb felmerülő költségekkel együtt megmutatja, valójában mennyibe kerül majd a hitel.

Fotó: 123RF

Ráadásul a THM csak a hitel árát mutatja meg, ehhez jöhetnek még egyéb kiadások, többek közt késedelmi kamat, biztosítási díj, szerződésmódosítási díj... Márpedig, ha valaki hirtelen nem tud fizetni, könnyen bajba kerülhet. Ráadásul sokan ilyen helyzetben egy másik kölcsön felvételében látják a megoldást...

Eközben a címlapon

Kíváncsi vagy, milyen megdöbbentő trükkök húzódnak meg a 0%-os THM mögött? Akkor keresd a pénteki napilapot az újságárusoknál!