OTTHONKA

Így te­lel­tesd a le­an­dert, és jövő nyá­ron biz­to­san vi­rágba borul

Ez az örök­zöld cserje, a ta­vasz­tól késő őszig pom­pás vi­rá­gok­tól ros­ka­dozó me­di­ter­rán nö­vény meg­sínyli a mi hideg te­lün­ket. Ha a hi­ber­ná­ci­ó­ban ki tudja pi­henni magát, ta­vas­szal újult erő­vel hozza cso­dás vi­rá­gait.

A dús virágú, élénk színekben pompázó, édeskés-átható illatú leandert  más néven babérrózsának hívják. A mediterrán égövből, a Földközi-tenger vidékéről származik, ezért csupán a 2-3 fokos fagyot viseli el károsodás nélkül.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ha ennél komolyabb mínuszok várhatók, elő kell készíteni a telelésre.

Teleléskor nem csak a fagytól véded, de pihenhet is a növény.

Bár örökzöld, mégis szüksége van erre ahhoz, hogy tavasztól minél dúsabban virágozzon.

Tápanyagozás

A növény tápanyagokkal ellátását már szeptemberben be kellett szüntetni.

Zuhanyozás

Teleltetés előtt ez az első lépés. Akár erős slaggal is megtisztíthatod a növény szárát, a leveleket. Figyelj oda a levelek fonákjára is. Ha erre nincs mód, mosogatószeres lemosás ajánlott. Hagyd megszáradni. Csak akkor kerüljön a téli helyére, ha már teljesen száraz a cserép, a földje és a növény is. Ezzel a tetvek elszaporodását akadályozhatod meg.

Permetezés

Vizsgáld meg alaposan a növényt, van-e rajta szürkés folt, azaz pajzstetű. Ha találsz, muszáj megpermetezni, mert különben a zárt légtérben nagyon elszaporodik majd.

Eközben a címlapon

Metszés

Ha a telelőhely nem elég nagy, vagy túl kevés hely jut a leandernek, vissza lehet vágni a hajtásait. Egyébként ajánlatos inkább tavasszal.

Hol teleltesd?

Az érzékenyebb fajták már az 1-2 fokos hideget is megsínylik. Ilyenkor már keress neki helyet egy védett fal közelében. Ha tartósan fagypont alá esik a hőmérséklet, be kell vinni a teleltető helyre.

Ideális teleltetés:

Hűvös, 4-6 fokos, fagymentes helyiségben ideális, ahol csak kevés fény éri a növénykét. Ha sötét, az nem baj. Száraz levegőjű, de jól szellőző hely a legalkalmasabb.

Jó még: 2-10 fokos, fűtetlen, világos helyiség, pl. folyosó, használaton kívüli szoba (a melegház nem alkalmas).

Száraz, hűvös, sötét pince vagy garázs is teljesen megfelelő, csak tavasszal majd kicsit nehezebben tér magához a növény.

Teleltetés szabadban

Hazánk egyes vidékein lehetséges ez. Ilyen a Káli-medence, Siklós, Villány vidéke, Pécs, Szeged védett udvarai.  

Teleltetés szabadban, hűvös helyen

Ha nincs módod bevinni a növényt, állítsd jól szigetelő polisztirolhab-lemezre. Burkold be a cserepét levegőbuborékos fóliával vagy kókuszmatraccal. Az ágait kösd össze vékony kötéllel, és takard be légáteresztő raschel hálóval. Ezen hagyj egy kis nyílást az öntözéshez. Told a növényt közvetlenül egy szélvédett falhoz, amit előtető is véd. A várható erős lehűlés idején szabadtéri teraszhősugárzóval védd a károsodástól.

Öntözés

Előkészítő öntözés: Az öntözés gyakoriságát és mennyiségét folyamatosan csökkentsd, de soha ne hagyd, hogy teljesen kiszáradjon a földje.

Ideális telelő helyiségben: Ritkán, épp csak hogy a földlabdája ki ne száradjon. Ez a növény méretétől függ. A nagyon nagyokat havonta egyszer, a közepeseket 2-3 hetente, a kisebb, frissen szaporított példányokat hetente öntözd.

Szellőztetés

Azért is alkalmas a leander teleltetésére a fűtetlen garázs, mert ki-be álláskor friss levegő éri a növényt. Persze ne az ajtó közelébe állítsd, hanem hátulra.

Ellenőrzés

Időnként vizsgáld meg a kis szunnyadót, nem támadták-e meg a kártevők. A levelek barnulása, sárgulása, hullása takácsatkák vagy pajzstetűk jelenlétére utal. Mosogatószeres vízzel mosd le őket a levél hátuljáról, nehogy még jobban elszaporodjanak.