OTTHONKA

Így tá­rold az almát és a kör­tét, fan­tasz­ti­kus lesz hó­na­pok múlva is

Tél végén is szí­ve­sen fo­gyasz­tasz za­ma­tos almát és kör­tét? Nincs is aka­dá­lya, csak jobb ha tudod, ho­gyan ér­de­mes tá­rolni! Né­hány fon­tos dol­got kell csu­pán be­tar­ta­nod, és kellő fi­gye­lem­mel feb­ru­ár­ban is lesz még az idei ter­més­ből.

Eláruljuk, mit kell tenned ahhoz, hogy tél végéig elálljon otthon az almaés a körte. Kezdd a gyümölcsök kiválogatásával. Csak egészséges, és kiváló minőségű gyümölcsöt tegyél el télire. Azokat az almákat, amelyeken felületi szépséghiba van, hamarabb fogyaszd el. A hibás gyümölcs pedig azonnali fogyasztásra alkalmas.

A kiválasztott, kifogástalan gyümölcsöket hűvös, fagymentes, jól szellőztethető helyiségben, kamrában tárold. Lehetőség szerint olyan helyen, ahol a hőmérséklet +5 és -1 fok között tartható. Ezt  a hőmérsékletet fűtéssel és szellőztetéssel tudod megoldani. Ősz végén éjszaka szellőztess, mert nappal még magasra szökik a hőmérséklet, így a tároló hőmérsékletét éjszaka tudod csökkenteni. Télen pedig őrizd meg a tárolóban a meleget, szellőztess a déli órákban, hogy estére ne hűljön le a levegő túlságosan. ilyenkor érdemes a fűtést is alkalmazni, ha erre szükség lenne.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: 123RF

A lakásokban viszont nem biztos, hogy van külön zárható helyiség. Ha van erkélyed, akkor ott is tökéletesen tárolhatod a gyümölcsöket. Burkold egyenként papírba az almát és a körtét, helyezd el úgy ládákba, hogy közvetlenül napsütés ne érje őket. Amikor az időjárás hidegebbre fordul, akkor vedd körül a ládákat fóliával, és teríts alájuk pokrócot. Ezzel a módszerrel január végéig eltarthatod a gyümölcsöket. Arra is figyelj oda, hogy a tárolt almákat és körtéket kéthetente válogasd át. Válogasd ki azokat, amelyek megpuhultak, mert rövid idő alatt a kissé romló gyümölcs a többit is megfertőzheti.

Fotó: 123RF

Egy kis figyelemmel a gyümölcsöket egészen tavaszig is egészségesen tarthatod!

Eközben a címlapon