RIPOSTER

Így szur­kolj, hogy biz­to­san nyer­je­nek a ma­gyar spor­to­lók

Mek­kora előnyt je­lent spor­to­ló­ink­nak, hogy Ma­gyar­or­szág ren­dezi a 17. FINA Vi­lág­baj­nok­sá­got? Több érmet re­mél­he­tünk itt­hon úszó­ink­tól és ví­zi­lab­dá­zó­ink­tól? Ér­de­mes ki­menni buz­dí­tani őket? Igen!
  • Szerző: RIPOST

Az elmúlt évtizedek példái azt mutatják, hogy a hazai rendezvényeken rendre jobban teljesítenek vizes sportolóink. Úszásban a 2006-os Eb-n Cseh László verhetetlen volt, két aranyérmet szerzett. 2010-ben az előkelő hatodik helyen végeztünk az éremtáblázaton, hat aranyérmet szereztünk, többek között a 4x200-as női gyorsváltó is. Ez utóbbi csapat elsőségéhez kellett a hazai közönség is, mivel a margitszigeti több ezer magyar szurkoló kedvéért is állt össze a lehető legerősebb váltó. 2012-ben, a debreceni Eb-n pedig

Magyarország megnyerte az éremtáblázatot!

A 2006-os és 2010-es eseményen remekelt Barta Nóra műugró is, aki három méteren mindkétszer bronzérmet szerzett. Ebben a számban azóta sem volt ilyen jó eredményünk. A vízilabdázók a 21. században kétszer is hazai pályán bizonyíthattak. A 2001-es és 2014-es Eb-n mindkét együttesünk éremmel zárt, sőt, a lányok az előbbit meg is nyerték. A játékosok mindannyiszor kiemelték,

EZEKET OLVASTAD MÁR?

jó érzés telt ház előtt pólózni,

hiszen külföldön több esetben is kongó lelátók előtt játszottak. Nem beszélve arról, hogy idehaza gyakrabban találkozhattak szeretteikkel.

Fotó: Sulyok László

Makrai Gábor klinikai szakpszichológus szerint a szurkolás, az együttes drukkolás nemcsak a nézők, hanem a sportolók adrenalinszintjét is megdobja, így óriási hatással lehet a teljesítményre is.

"A verseny egy-egy kiélezettebb pillanatában átlendítheti őket a holtponton, élesítheti a fókuszukat, ezáltal megélhetik a számukra rettenetesen hatékony, úgynevezett jó stresszt. Két verseny között is fokozhatja a motivációjukat és növelheti az önbizalmukat. De figyelembe kell venni, hogy ahogy van rossz teljesítmény, úgy beszélhetünk nem megfelelő, negatív szurkolásról is. A túlzott kritika, a megjegyzések, a bekiabálások, valamint az agresszív szurkolói fellépés növelheti a gátló stressz jelenlétét a sportolókban"

– mondta a -nak a szakpszichológus.

Eközben a címlapon
Fotó: Sulyok László
Hátrány is lehet a fokozott elvárás Gyurta Dániel egykori edzője, a májusban elhunyt Széles Sándor korábban negatívumokról is beszélt a 2012-es, hazai rendezésű úszó Eb kapcsán. Szerinte 2012-ben, a londoni olimpián Gyurtát kivéve azért szerepeltek le úszóink, mert két hónappal a játékok előtt itthon kellett bizonyítaniuk. Májusban ugyanis Debrecenben rendezték az Eb-t, a szövetség elvárása pedig az volt, hogy a mieink a lehető legjobb eredményt érjék el. Két hónap alatt azonban lehetetlen volt kétszer is csúcsformába kerülni.