INSIDER

Így sze­rez­hetsz har­mad­annyi­ért epret

Sorra nyit­nak a "szedd magad" eper­föl­dek, meg­kez­dő­dött a sze­zon. A sza­bad­földi eper egy hete kez­dett te­remni Ma­gyar­or­szá­gon, így most még zö­mé­ben fó­li­ást és im­por­tot ta­lá­lunk. Sok he­lyen látni görög és spa­nyol epret is még a bol­tok­ban és a pi­a­co­kon, de az em­be­rek már csak a ma­gyart ke­re­sik. Aki maga szedi le, har­ma­dá­ron jut­hat hozzá.

A budakalászi „szedd magad” eperföldön már többen szedték a finom gyümölcsöt. Még sok volt a zöld, de már piroslott is bokronként néhány szem.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Sajnos az időjárás nem kedvezett az epernek, sok volt az eső, de már érik az eper, ezért megnyitottunk" – mondta el Kaldeneker György.

„ A termés bőséges ugyan, de a következő hetekben érik majd be, hétvége fele már több lesz.  Nincs minimum, annyit szedhetnek, amennyit akarnak. Ha valaki nem hozott kosárkát, azt is tudunk adni."

A saját magunk által szedett epernek 520 forint az ára, 10 kilónál nagyobb mennyiség esetén pedig csak 490 forint.

Kiderült: sokan nem csak saját célra szedik a gyümölcsöt, van, aki az itt szedett epret tovább értékesíti a piacon. Ennek oka, hogy még kevés árus kínál a piacon szabadföldben termett epret.

A nagybani piacon sem jelent meg, csak a termelőtől tudják egyelőre megvásárolni a piacosok. Rengeteg út melletti eperárust megkérdeztünk, a legtöbb helyen még fóliás magyar epret árulnak. De Budapest határában találtunk olyan árust, aki már szabadföldi magyar epret tart.

Eközben a címlapon

„Ez az első nap, hogy szabadföldi epret árulunk" - mondta lapunknak Lakatos Éva. A családi vállalkozásban az apa minden este Lajosmizséről hozza a friss magyar epret, amit másnap a lánya értékesít, frissen. Az ára 1180-1580 között mozog.

Méret szerint árazzuk, az apróbb olcsóbb" – magyarázta Éva.

„Mivel a nagybanin még nincs, így nem tudtam hozni szabadföldit" – mondta egy másik utcai árus.  „Mivel az emberek már azt keresik, akkor is hoztam volna, ha drágább, hogy lássam, milyen és hogy megy."

Az árus azt reméli, ha a következő héten gyorsan érik a szabadföldi eper, akkor olcsóbb lesz a fóliás és az import is.

„ Nem újdonság az, ami nemrég elterjedt, eddig is rárakták a spanyol eperre  a  magyar címkét, és a fóliást szabadföldinek adták el" – mondta az árus. Egy egyszerű módszert is elárult, hogyan tudjuk megállapítani, melyik a magyar eper.

A magyar fajtáknak sokkal sűrűbb a magháza

– mutatta.

A piacokon főként magyar fóliás epret árulnak.  Igaz, hogy ennek még mindig ezer forint felett van kilója, és az importot már 600 forintért is meg lehet venni, mégis a magyart részesítik előnyben a magyarok.

„ A vevők bizalmatlanok a külföldivel szemben, mert nem lehet ellenőrizni, mennyire vegyszeres. Főleg, aki kisgyereknek veszi, inkább kevesebbet kér, de megbízható helyről "–magyarázta Angyal István zöldség- és gyümölcsárus. 

A munkatársai szétnéztek a multik kínálatában is. A legtöbb bevásárlóközpontban van dobozba csomagolt, negyed kilós spanyol és görög eper, viszont csak kevesen árulnak magyart.

KERET

Budapest Nagybani Piac, fóliás   1200-1600 Ft I. osztály  

Miskolc Nagybani Piac, fóliás      1000-1200 Ft

Debrecen Nagybani Piac, fóliás   850-1300 Ft

Budakalász, szedd magad föld, szabadföldi           520-490 Ft

Utcai árus, szabadföldi   1180-1580 Ft

Utcai árus, fóliás              900-1000 Ft

Budapesti piac   1280-1380 Ft