MANI

Így szá­rítsd a ruhát ned­ves, párás idő­ben

A ru­ha­szá­rí­tás ter­mé­sze­te­sen a napos szép idő­ben a kert­ben a leg­ide­á­li­sabb, azon­ban ez az év hat­van szá­za­lé­ká­ban ki­vi­te­lez­he­tet­len. Va­gyis ho­gyan is szá­rít­suk a ru­há­kat zárt tér­ben párás idő ese­tén, úgy hogy az ne okoz­zon kü­lö­nö­sebb fej­fá­jást, és a ruha se na­po­kig lóg­jon a szoba kö­ze­pén? Erre ad ta­ná­csot a Ri­post.
címkék:
  • Szerző: R.A.

1.  Ne sajnáld a pénzt egy jobb minőségű ruhaszárítóra, hiszen megkönnyíti az életed. Minden nagyáruházban, vagy háztartási boltban kapható műanyag ruhaszárító vagy teregető állvány.Ha nagy a család és gyakran kell mosnunk, érdemes többet is beszerezni. Olyat érdemes választani, ami összecsukható, hogy ne legyen útban. Az is jó választás, amelyik nem csak egészben, hanem részenként is nyitható, ha kevesebb a mosott ruha.

2. Azonban ha erősebb, tartósabb megoldásra van szükségünk, és helyünk is van hozzá, választhatunk szárítókötelet vagy fregolit. Ezek általában a mennyezethez vannak rögzítve és egy csörlő vagy csiga segítségével működnek.  Különböző méretben vannak, fából vagy fémből.

3.Meleg, azonban szellős helyre teregess.Ha fix helyen szeretnénk tárolni a szárítót a jövőben, akkor legjobb választás erre a konyha vagy a zárt terasz. A mozgatható szárítót mindig tegyük a fűtőtest vagy a radiátor közelébe. Gyorsabban szárad a ruha és a lakás nedvességtartalmát is rendben tartja.

4. Forgassuk a ruhákat! Aszáradó ruhákat forgatni kell, hiszen így minden egyes darabnak biztosítani tudjuk az egyenletes légáramlást.Eközben kiküszöböljük, hogy a kötél, a fogas, vagy a csipeszek nyomot hagyjanak rajtuk. Az alulra teregetett ruháknak hosszabb a száradási ideje, ezért azokat is érdemes feljebb tenni. Azonban választhatjuk azt is, ha nem szeretnénk annyit pakolászni, hogy az alsó részekre terítjük a fehérneműket, illetve a vékonyabb, gyorsabban száradó darabokat.

5. Rosszabb levegőzésű lakás esetén fontolóra vehetjük egy levegőszárító gép beszerzését is. Hiszen sokat lendít a helyzeten. Kíméli a textileket és energiatakarékos. A levegő keringetésével szárítják a ruhákat. Egyszerű a működése, hiszen csak kiteregetjük a ruhákat és ráhelyezzük a szárítórács segítségével a gépre. Olcsóbb, mint a centrifuga folyamatos járatása.

6. Mindig reggelre mossunk. A kora reggel kiteregetett ruhák a háztartási munkák során keletkező hőhatásnak és a nappali fénynek köszönhetően gyorsabban fognak megszáradni.

Eközben a címlapon

7. Mindig vállfára akaszd a kényesebb darabokat! A finom anyagú ingek és blúzok szárítása vállfán a legcélszerűbb. Egyrészt mert utána úgyis felakasztanánk, másrészt megspórolhatjuk a vasalást is, ha még vizesen kisimítjuk őket.

8.  A vállfákat külön-külön is fel tudjuk akasztani, nem foglalnak helyet a szárítón, egy polc, vagy ajtókeret, esetleg a szék támlája is ideális szárítóvá válhat egy-egy fogas számára. Ha elkülönítve tesszük, a száradási idő is rövidebb, hiszen kevesebb a levegő páratartalma is.

címkék: