OTTHONKA

Így sza­po­rít­sunk or­chi­deát ott­hon fil­lé­rek­ből

Or­chi­deád szá­rán új sarj nö­ve­ke­dett? Légy na­gyon elé­ge­dett, mert ez azt je­lenti, hogy gon­dos gaz­dája vagy! Metszd le, és hozz létre be­lőle új nö­vény­két. Most, ta­vas­szal a leg­ked­ve­zőbb ehhez az idő. El­árul­juk, mik a leg­fon­to­sabb szem­pon­tok a sza­po­rí­tás­nál.

Mikor bizonyul valaki gondos nevelőszülőnek? Akkor, ha a kényes kis orchidea minden igényét kielégíti: tökéletes fényt, hőmérsékletet, páratartalmat, vizet, tápanyagot, levegőztetést biztosít számára.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hogy hálálja meg a növény? Rengeteg virággal, no meg új hajtásokkal, amiket keikinek nevezünk.

A hajtásokat elültetve új növénykéhez juthatunk.

Van, aki egy anyatőből rögtön három bébit is világra segít.

Két helyen fejlődhet a sarj: az orchidea szárán vagy a tövén.

VIRÁGSZÁRON HOZOTT SARJ

A tavaszi időszak a legmegfelelőbb a száron hozott keiki elültetéséhez.

Életképesség: Akkor életképes a sarj, ha elegendő levél és gyökér fejlődött rajta. Ez 3-5 egészséges levélkét és 5-7 centiméteres léggyökeret jelent. Az is látszódjon, hogy növekszik, fejlődik. Ebben az esetben lesz igazán felkészült az önálló életre a sarj.

Eközben a címlapon

Olló: Nagyon éles kést vagy ollót készíts elő, de legjobb a kertészetben kapható, speciális olló. Tartsd nyílt lángba, fertőtlenítsd le. A nagyon éles szerszám a vágáskor kevesebb roncsolást végez. A tökéletes tisztasággal pedig a fertőzést előzheted meg.

Leválasztás: Úgy metszd le a sarjat, hogy mindkét oldalán maradjon rajta 2-2 cm a szárból. Ezt a kis plusz darabkát a növény rögzítésére is felhasználhatod majd. A vágási felületet faszénporral kezeld le: szórd rá, majd finoman tapogasd bele a sebbe.

Cserép: ne legyen túl nagy, elég, ha kényelmesen elfér benne. Ideális az átlátszó cserép, mert szemmel tudod tartani a gyökerek állapotát. A gombásodás a legnagyobb veszedelem, ami érheti. A lepkeorchidea cserepét lukaszd ki, hogy minél több levegőhöz jusson.

A cserép aljába: agyaggranulátumot, szálanként válogatott, föld nélküli mohát vagy kevés faszénnel kevert fenyőkérget szórj. A kertészetekben kapható, kész orchideaföld csak a talajlakó orchideáknak való. A lepkeorchidea egy légtornász, elpusztul a sűrű, levegőtlen, tőzeges közegben.

Behelyezés: A növényke gyökereit szépen elrendezve helyezd a cserépbe. Szórj közé és köré még mohát, kérget. A cserép alját ütögetve tömörítsd. Az ültető közeg a legfölső gyökér és a legalsó levél közötti szintig érjen.

Rögzítés: Fontos, hogy az újszülött biztonságban érezze magát. Ahogy az emberi csemetét pólyába tekerték nagyszüleink, úgy a pelyhes kis orchideának támasztékhoz rögzítve nyújtunk biztonságot. Csipesszel, szalaggal vagy egy huzaldarabbal kötözd a fapálcához. Az a jó, ha egyáltalán nem mozdul meg a cserépben.

Locsolás: 2 hétig ne locsold. Ez a gyökérképződést serkenti, mely által egészségesebb, erősebb lesz a növény.

Pára: A moha nyújtotta párát érdemes megőrizni egy ideig. Húzz egy átlátszó nejlon zacskót a növényre, melyet esténként felemelve, egész éjszaka szellőztess.

Első öntözés: A leveleket még ne spricceld, csak az ültetőközeg tetejét. Ha nagyon száraz és meleg az idő, akkor esetleg a levelek fonáka is kaphat egy kis permetet.

TŐSARJ (Szaporítás tőosztással)

Ha a növény tövén keletkezik új élet, a szétválasztáshoz hozzá kell férni a gyökérzethez. Ez egyben átültetést, azaz a gyökerek bolygatását, megzavarását is jelenti. Az átültetés ideális ideje a szeptember, amikor épp nem hoz virágot, tehát pihen. Ám ha kinőtte a cserepét, akkor most, tavasszal is megejtheted a műtétet.

Tősarj leválasztása

Az öntözés előtti napokon végezd, ekkor az ültetőközeg már szárazabb, könnyebben lepereg a gyökerekről. A cserépből óvatosan kiemelt növény gyökeréről ugyanis minden rátapadt kéregdarabot le kell választani. Az elhalt növényi részeket is távolítsd el róla.

A nagyon éles, fertőtlenített ollóval minél kisebb vágási felületet ejts. A  műtéti sebet szénporral kend be. Nagyon ritka, szerencsés esetben a tősarj magától elkülönült az anyanövénytől, és már önálló életbe kezdett. Ilyenkor csak el kell ültetni az új cserépbe.

Ültetés és rögzítés a korábban leírtak szerint.

Fontos

Soha ne használj virágföldet az orchidea ültetéséhez. Ez a növény inkább a levegő bajnoka, mint földi lény. Őshazájában, a trópusokon, a dzsungel hatalmas fáin megtelepedve élvezi a párás levegőt. A szükséges táplálékot a gazda fa nyújtja neki.