FAZÉK

Így sa­va­nyíts ott­hon ká­posz­tát

Soha többé nem fogsz bolt­ban vá­sá­rolni sa­va­nyú ká­posz­tát, ha ezt ki­pró­bá­lod. Tar­tó­sí­tó­szer és ko­moly kony­hai tudás nél­kül is el tudod ké­szí­teni a saját fi­nom­sá­go­dat.

Semmi extra trükk, csak néhány természetes hozzávalóés máris elkészítheted a család kedvenc savanyúságát.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hozzávalók:

  • Káposzta
  • Köménymag
  • Befőttes üveg

Szerezz be egy gyönyörű fej, friss, egészséges káposztát!

Távolítsd el a külső leveleit és a torzsáját. Majd szeleteld vagy gyaluld vékonyra.

Szedj belőle egy adagot az üvegbe és hintsd meg sóval, kevés köménnyel majd ezt ismételd meg több rétegen keresztül. Hagyd állni legalább egy órát.

Amikor elkezd levet ereszteni, egy fakanál segítségével nyomkodd le a lebegő káposztát a lé alá. Fontos, hogy mindig alatta legyen. Ha úgy érzed már nem fog több nedvet engedni, de nem lett annyi, hogy elfedje, tölts hozzá egy kis felforralt és visszahűtött sós vizet.

Fontos, hogy a káposztád mindig lé alatt legyen, ezért folyamatosan lefelé kell nyomni. Lehet, kifejezetten erre a célra készített nehezéket használni, deegy vízzel feltöltött zacskó is tökéletesen megteszi. Ezt tedd a tetejére. Majd nem túl szorosan zárd le az üveged.

Eközben a címlapon

3-4 hét pihenőre lesz szükség, míg beérik a savanyúság.

Valami sötét, hűvös helyre tedd félre az üvegeket. Praktikus, ha teszel alá egy tálcát vagy valami magasabb peremű edényt. Amikor ugyanis  beindul az érés, (körülbelül az első hét környékén) megtörténhet, hogy nagyobb lesz a nyomás az üvegben és a felesleges folyadékot kidolgozza magából, vagyis egyszerűen, ki fog folyni. Ez teljesen normális. Vedd elő és törölgesd át őket, majd húzd meg jobban a tetőket.