FAZÉK

Így ol­vasszuk ki a fa­gyott húst 10 perc alatt

Most olyat mu­ta­tunk, amit nem fogsz csak úgy el­hinni! Elő­ször látni aka­rod a saját sze­med­del. Hogy le­hetne egy mély­fa­gyasz­tott húst 10 perc alatt ki­ol­vasz­tani? Fi­zi­kai le­he­tet­len­ség! Nos épp a fi­zi­kai tör­vé­nyek mű­köd­nek ilyen döb­be­ne­te­sen.
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Lássuk a kísérletet.

Mi kell hozzá?

  • 1 műanyag zacskó
  • 2 nagy fém lábas
  • víz
  • és persze a hús

Hogy végezd a tudományos kísérletet?

  1. Az egyik lábast rakd szájával lefelé a mosogatóba
  2. A fagyott húst csúsztasd a plasztik zacskóba, és tedd a lábas tetejére. A húsdarabokat lehetőség szerint terítsd szét a zacskóban. Vízszintes legyen a teteje
  3. A másik lábast töltsd meg majdnem színültig vízzel, és helyezd a húsok tetejére
  4.  Ennyi. Várj 10 percig, és nézd meg, mi történt

Felengedett a hús? Pedig a víz nem is volt meleg… Hogy történhetett ez meg?

Fizikai törvény: A fém jó hővezető

Ez történt: A fém lábasok kivonták és elvezették a húsból a hideget a levegőbe és a vízbe.

A vékonyabb szeleteknek 1-2 perc is elég az olvadáshoz.

Fontos:

Ha már kiolvasztottad a húst, készítsd is el. Visszafagyasztani tilos!

Miért? Mert kiolvadáskor a lefagyasztott (de nem elpusztult) baktériumok életre kelnek, és elszaporodhatnak. A kiolvasztott hús is romlékonyabb, mint a friss.

Eközben a címlapon