INSIDER

Így néz­heti ott­hon a csa­lád a kór­ház­ban benn­tar­tott ba­bá­kat

Már tá­vol­ról, ka­mera se­gít­sé­gé­vel is kö­vet­he­tik a szü­lők és ro­ko­nok a ko­ra­szü­lött gyer­me­kek fej­lő­dé­sét. A Szent János Kór­ház Ba­bales prog­ramja főleg azok­nak nagy se­gít­ség, akik a mun­ká­juk miatt, vagy mert kül­föl­dön van­nak, nem tud­nak be­menni a kór­házba.

A tervezettnél hetekkel előbb, koraszülöttként jött világra a kis Éliás. A csöppség számára ez rendkívül veszélyes, hiszen a terhesség 36. hete előtt megszülető csecsemő szervezete még fejletlen, ezért ilyenkor mindig inkubátorba kerülnek a picik. Bár jó kezekben vannak a kórházban, a családok érthetően mégis aggódnak a babák egészségért. A Szent János Kórházban most indult Babales program lehetővé teszi, hogy egy speciális webkamera segítségével a szülők és családtagok előre egyeztetett időpontban virtuálisan meglátogassák a babát.

Fotó: Markovics Gábor
EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Nagyon jó kezdeményezés ez” – mosolyog Éliás édesanyja, Tóth Frida. - „A szakápolótól kaptunk egy kódot, annak a segítségével egy netes oldalon nézhetjük a kicsinket. Ilyenkor az egész család odagyűlik a monitor elé, megható pillanatokat élünk át. Már alig várjuk, hogy hazahozhassuk Éliást, de addig is remek érzés, hogy jó kezekben tudjuk a gyermekünket.”

A kis csöppségek az orvosok és ápolók szívéhez is közel kerülnek, hiszen a születésük utáni első hetekben folyamatosan ők foglalkoznak velük.

Fotó: Markovics Gábor

„Megható, hogy a szülők milyen örömmel fogadják a programot” – teszi hozzá Dobákné Salamon Xénia koraszülött szakápoló, aki maga is libabőrös a meghatottságtól, amikor mutatja, mit látnak a szülők a kamerán. „A kórházhoz is teljesen máshogy viszonyulnak, türelmesebbek, könnyebben vészelik át ezt a nehéz időszakot.”

Dr. Tory Vera, a Szent János Kórház Gyermekosztály Koraszülött Részlegének vezető főorvosa a testvérek szempontjából is fontosnak tartja a kezdeményezést.

Fotó: Markovics Gábor

„A webkamera segítségével napról napra követheti a család, ahogyan fejlődik és erősödik az új családtag. Így gyorsabban szorossá válik a kapcsolat, ami főként a testvérek számára nagyon fontos” – vélekedik a doktornő. - „A koraszülött osztályon jelenleg öt, sterilizálható és áthelyezhető webkamera segítségével követhetik a hozzátartozók a távolból a kórházi eseményeket. Így ők is sokkal nyugodtabbak, hiszen tudják, hogy jó kezekben van a babájuk.”

Eközben a címlapon