MEDICINA

Imádod a kutyádat? Még jobban fogod, ha ezt elolvasod!

Kutyád akár az életedet is megmentheti, különösen akkor, ha egyedül élsz. Egy új kutatás szerint ugyanis az idő előtti halálozás kockázata a felére csökken azoknál az egyedülállóknál, akiknek van kutyájuk.
  • Szerző: Ripost

Az egyedül élő időseknek valóban a legjobb barátja a kutya: ezeknek az embereknek a körében ugyanis 33 százalékkal csökken annak esélye, hogy a következő 12 év során elhaláloznak, ha van egy kutyájuk. Erre a következtetésre jutott egy 3,4 millió idősebb ember bevonásával elvégzett svéd kutatás.

A kutyatartásnak a szívbetegségekre van a legnagyobb hatása. A kedvencek a korai halálozás kockázatát 33 százalékkal, míg a szív- és érrendszeri betegség előfordulásának kockázatát 11 százalékkal csökkentik - már csak azért is, mert aki kutyát tart, az egészen biztosan nem hanyagolja el a napi testmozgást. De a kutya a magányt is enyhíti, ezt az élethelyzetet pedig a kutatók a krónikus betegségekhez hasonlítják. A gazdik számára nemcsak a kutya jelent megbecsült társaságot, hanem sétáltatás közben a többi gazdival is hamar szóba elegyednek, így aki kutyát tart, annak kevesebb az esélye az elszigetelődésre. Az állattartás ezen kívül az immunrendszert is erősíti, mivel karban tartja a bélflórát. Érdekes adalék, hogy a kockázat legjobban a vadászkutyák, például a golden retrieverek, ír szetterek vagy a beagle-ek tulajdonosainál csökkent.

A svéd uppsalai egyetem kutatói olyan 40 és 80 év közötti emberek egészségügyi adatait ellenőrizték, akiknek a kórtörténetében nem szerepelt a szívbetegség. A résztvevők egészségi állapotának alakulását 2001. január 1. és 2012. december 31. között követték. Az adatok a kórházi adatbázisokból származtak, illetve a kutyatulajdonosok nyilvántartásából, amely 2001. óta szintén kötelező az országban.