RIPOSTER

Így ment tönkre ez a le­gen­dás hely Bu­da­pes­ten

Be­zár­ják a di­ák­prog­ra­mok és ro­man­ti­kus, csil­lag­néző ran­de­vúk ked­venc hely­szí­nét - lehet, hogy örökre! Hiába nyújt a bu­da­pesti Pla­ne­tá­rium évente száz­ezer lá­to­ga­tó­nak fe­led­he­tet­len él­ményt, a le­rob­bant épü­let­tel, el­avult tech­ni­ká­val nem mű­köd­het így to­vább.
  • Szerző: Ripost

Bécsig kell majd utazni, ha valaki planetáriumba szeretne menni, miután az utolsó iskolai hét után, június 18-án bezár a budapesti intézmény, ami 1977 óta áll a Népligetben.

"Ma reggel az első előadásunk 350 látogatóval, telt házzal zajlott, folyamatosan jönnek. Nem mertünk júniusnál tovább tervezni,megszakad a szívünk, de úgy döntöttünk, be kell zárnunk, amíg nem rendeződik a helyzet" – mondta a -nak Lőrincz Henrik csillagász, előadó.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az épületet a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat üzemelteti, de nincs pénze a felújításra.

Az elmúlt két év viharai miatt többször le kellett zárni az épületet, több helyen megbomlott a tetőszerkezet, a látogatói körfolyosó, a ruhatár, a női mosdó fülkéi tönkrementek, tavaly az életveszélyes részeket leválasztották. A viharok pusztítását csak kisebb javítási munkákkal tudták elfedni, de ez csupán tűzoltás.

A körfolyosó is több ponton ázik.
A körfolyosó is több ponton ázik.

Ha még több részletre vagy kíváncsi, elolvashatod a Ripost napilap pénteken megjelenő számában, ahol gyönyörű fotóösszeállítást is találsz a Planetárium dicső múltjáról és szomorú jelenéről!