RIPOSTER

Így ment éle­te­ket Balu, a ma­gyar ke­re­ső­ku­tya

Balut, a zalai né­met­ju­hászt egy fél or­szág ün­ne­pelte, ami­kor leg­utóbb meg­ta­lált egy el­tűnt férfit. A 9 éves rend­őr­ku­tyá­nak nem ez volt az első nyo­mo­zása, már szám­ta­lan si­ke­res ak­ci­ó­ban vett részt.

Ahogy arról korábban a is beszámolt, rendkívül kihűlt állapotban, de még élve talált rá egy rendőrkutya arra a férfire, akit rokonai aggódva kerestek Zalalövőn. Balunak, a 9 éves németjuhásznak nem ez az első sikeres nyomozása és erre joggal büszke gazdája is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Balu még 3 hónapos korában került hozzám Balassa László tenyészetéből, de már akkor tudtam, hogy különleges négylábúval van dolgom. Miután elmúlt egyéves, beírattam Dunakeszire, a Belügyminisztérium Kutyakiképző Iskolájába, hogy hivatásos rendőrkutya legyen belőle

- mondta a -nak Székely Tamás törzszászlós, aki immáron 9 éve viseli gondját kollégájának, a híres rendőrkutyának.

Balu a bevetések minden percét élvezi
Balu a bevetések minden percét élvezi

Miután Balu sikeres vizsgát tett úgynevezett duálkutyaként, azaz járőr- és nyomkövető ebként, egy éles bevetésen kellett megmutatnia tudását. Bravúros nyomkövetés eredményeként fogott el két orvvadászt a zalai erdőkben.

Balu nem tétovázott, azonnal, határozottan jelezve a nyomot, indult az erdő belseje felé.

- elevenítette fel a pár évvel ezelőtti történetet Székely Tamás, aki még mindig emlékszik arra, hogy hiába hagyták hátra a zsákmányt az orvvadászok, ezzel sem tudták megzavarni a kutyát.

Bizonytalanság nélkül követte a felvett szagot. Néhány száz méter után pedig jelezte, hogy egy fa mögött ott bujkál az egyik elkövető, később pedig a másik tettest is sikeresen megtalálta

- mesélte a -nak a büszke gazdi, aki azt is elárulta, hogy kitűnő alomból származik a kutyája: a négylábú egyik testvére K9-es szolgálati ebként dolgozik Amerikában.

A rendőrök és a polgárőrök munkáját is segíti a kutya
A rendőrök és a polgárőrök munkáját is segíti a kutya

Balu utódjára hagyja tudását

Bár a négylábú még ereje teljében van, a zászlós szerint az elmúlt évek munkái azért fizikailag és lelkileg is megterhelték az állatot. A most 9 éves rendőrkutya hamarosan nyugdíjba vonul, de Székely Tamás már megtalálta az új négylábú kollégáját.

Eközben a címlapon
Boldog, munkamentes élet vár Balura, de azért még lesz egy feladata: neki kell ugyanis betanítania a leendő utódját

- mondta a -nak Tamás, aki utánzásos módszerrel szeretné betaníttatni a fiatal kutyát.

Biztos vagyok benne, hogy hasonló sikereket fogunk vele elérni a jövőben, mint ahogy Baluval is. Boldog vagyok, hogy a kutyám nemcsak bűnösöket segített elfogni, hanem emberéletet is mentett

- zárta le a beszélgetést Székely Tamás, akinek nemcsak munkatársa, hanem mindennapi társa is a zalai hős, Balu.

Már megvan Balu utódja, akit maga a négylábú fog betanítani
Már megvan Balu utódja, akit maga a négylábú fog betanítani