INSIDER

Így lesz olcsóbb a vízdíj

Óriási különbségek figyelhetők meg az ivóvíz díjában Magyarországon. Akad olyan település, ahol a 200 forintot sem éri el a víz köbméterének ára, míg máshol ezért 500 forintnál is magasabb összeget kérnek. A kormány, akárcsak a gáz és az áram esetében, ezen a téren is egységes, alacsony árat akar megszabni.
  • Szerző: Ripost

Újabb rezsicsökkentés a láthatáron! Így is értelmezhetjük Bártfai-Máger Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter (NVTNM) szavait, aki az Állami Számvevőszék konferenciáján azt mondta: országosan egységes vízdíj bevezetését tervezi a kormány.

A Tv2 Mokkában vendégeskedő Kovács Zoltán kormányszóvivő azt mondta, szakembereket, illetve az illetékes minisztériumot kérték fel az egységesítés előkészítésére, s már az ősz folyamán előrelépésről hallhatunk az ügyben. 

Akárcsak a szemétszállítás, a gáz- és az áramszolgáltatás esetében, a vízért fizetendő összeget is nonprofit alapokra helyezné a kormány, ez pedig garancia a legalacsonyabb árra

 

– közölte a kormányszóvivő.

 

Hatalmasak a különbségek

A jelenlegi különbségek valóban szembetűnőek: Szegeden egy köbméter vízért alig 180, Budapesten közel 220, Sopronban mintegy 310, Debrecenben 514 forintot kell fizetni!

Vajon mi az oka az eltérő vízdíjaknak? Erről kérdeztük a Magyar Vízközmű Szövetség főtitkárát, Nagy Editet.

Érdekes dolog a vízdíj. Sokan elfelejtik, hogy közel annyit fizetnek egy palackos üdítőért, mint amennyibe 1000 liter, azaz egy köbméter víz kerül.

 

Ugyanakkor a vízdíjat az állam és az önkormányzatok határozták meg, s annak mértékében szerepet játszik a földrajzi adottság, a vízrendszer kora, állapota, valamint a vízhasználók száma. A dombos területek kertes házaiba bevezetni a vizet jóval költségesebb, mint egy központi helyen lévő lakótelepre. Ugyanúgy nem mindegy, milyen állapotú a vízrendszer, hiszen nem csak a karbantartásnak van költsége, de adott esetben a fejlesztésnek is. A Balaton környékének magas köbméterdíja pedig nagyban függ attól, hogy az év jelentős részében kevesen élnek ott, ezáltal mérsékelt a vízfogyasztás, ám a nyári szezonban megugrik a vízhasználók száma” – magyarázta lapunknak Nagy Edit, aki az egységes vízdíj előkészítésénél fontosnak tartja a szakemberekkel történő egyeztetést.

 

Sokan várják a szabályozást

S hogy mit szólnak a ma még magas vízdíjat fizetők a kormány tervéhez?

A Fonyódon élő Bartha Sándorné, Julika üdvözli a kezdeményezést: „Az országban

a Balaton környékén kifejezetten  drága a víz, köbméterenként több mint 450 forintot fizetek.

Éppen ezért főként főzésre, mosásra és tisztálkodásra használom, de igyekszem spórolni vele. Sajnos nyáron ez nem megy, mivel az unokák több hetet is nálam töltenek, s nagyon szeretnek pancsolni.”

Hiába a 432 forintos vízköbméterár Pécsett, a zöldövezetben lakó Szabó András kénytelen a kertjét is drága vízzel öntözni. „Sokan hőbörögnek a környéken a magas ár miatt, de tehetetlenek vagyunk. A száraz időszakban muszáj vizet adni a kerti növényeknek. A %%-ból tudom, hogy tervezik az egységes vízdíjat, ami nagy könnyebbséget jelent. Pláne, úgy, hogy a helyi vízszolgáltató sokszor késve küldi a számlákat, így egyszerre több csekket kapunk, külön-külön is magas díjjal – árulta el András.

Egy biztos, a kormány elkötelezettnek tűnik az ügyben, így várhatóan a közeljövőben a víz árán is spórolhatunk, pont úgy, mint a szemétszállítás, a gáz-, illetve az elektromos áram díján.

 

S hogy addig is, míg egységes lesz a vízdíj, illetve azon túl is, milyen praktikákkal csökkenthető a vízfogyasztás? Kiderül a keddi %% napilapból. Keresd az újságárusoknál!

És ezeket olvastad már?