OTTHONKA

Így lehet min­dig friss pet­re­zsely­med, akkor is, ha nincs ker­ted

A pet­re­zse­lyem igazi cso­da­szer, rend­kí­vüli fű­szer­nö­vény. Amint a ta­vasz meg­mu­tatja magát, máris el­ül­tet­he­ted. Se­gí­tünk, hogy ott­hon az ab­lak­ban, vagy az er­ké­lyen fris­sen te magad is ter­meszt­hesd.

A petrezselyem hazánkban talán a legismertebb és leggyakrabban használt fűszer, ami természetesen frissen az igazi. Nem nő nagyra, nem igényel túl sok öntözést és verőfényes napsütést sem. Ezért otthon az erkélyen, teraszon, de az ablakban is felnevelheted. Nemcsak szépen díszít, de egészséges is. A hideget jól tűri, így kora  tavasszal érdemes már ültetni.

Fotó: 123RF
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Válaszd ki a legmegfelelőbb helyet

Keresd meg a legnaposabb ablakot, vagy az erkélyenlévő napos helyet. Választhatsz agyag cserepet, vagy műanyagot, de akkor legyen az alja lyukacsos a  vízáteresztés miatt.

Petrezselyem vetése, öntözése

Nagyon egyszerű a feladat: a magokat megfelelő nagyságú cserépbe kell szórni. Mérsékelten öntözd a növényt, és leginkább csak akkor, ha a talaj felső rétege száraz. Viszont amíg nem fejlődnek ki, a föld mindig legyen nedves. A kiszáradástól is, és a túlzott melegtől is óvd a petrezselymet. A március elején elvetett petrezselyemtövekről már májusban szedheted a leveleket.

Érdemes még tudnod

Ha kikelt a növényed, figyelj arra, hogy néha füröszd le, vagy permetezd le, mert gyorsan porosodhat, és ezzel megóvhatod a kártevők ellen is. Ha már erős a petrezselyem lombja, és erőteljes a színe, akkor kezdheted felhasználni. Külső levelét folyamatosan szedheted, de a növényt soha ne kopaszítsd le, mindig maradjon asszimiláló felület. Ha sok petrezselymed van, akkor kösd kis csomókba és szellős, napfényes helyen szárítsd ki. Szárítás után nem szabad sokáig várni, csipkedd a szárról, és azonnal jól záródó üvegbe morzsold le, hogy megőrizze jellegzetes illatát.

Eközben a címlapon