INSIDER

Így kap­ták el itt­hon a nyu­gat-ní­lusi lázat

A ma­gyar­or­szági be­te­gek több­sé­gét itt­hon csípte meg a fer­tő­zött szú­nyog, de volt, aki nya­ra­lás­ból tért haza a be­teg­ség­gel.
  • Szerző: Ripost

Tízen kapták el Magyarországon a nyugat-nílusi lázat!

Jogos az óvatosság: idén eddig 11 nyugat-nílusi lázzal fertőzött beteget regisztrált az Országos Közegészségügyi Intézet.

Közülük tíz embert itthon, egyet pedig Horvátországban csípett meg fertőző szúnyog – tudta meg a az EMMI Egészségügyi Államtitkárságának járványügyi szakorvosától.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dr. Krisztalovics Katalin elmondta, az eseteknek nincs közük egymáshoz. Ugyanakkor ez a szám csak a jéghegy csúcsa, mivel kizárólag azokat az eseteket rögzítik, ahol komolyabb tüneteket okozott a fertőzés. Sokan nem is tudják, hogy a hányingerrel, kötőhártya-gyulladással, izomfájdalommal kísért lázas betegségük mögött ez a vírus áll, amely a fiatal és az idősebb szervezetnél szövődményeket, akár halált is okozhat.

Bár a kór emberről emberre nem terjed, véradással továbbadható.

Fotó: Balogh Máté

Az Országos Vérellátó Szolgálatnál nem csak emiatt, de az évekig elhúzódó tünetekkel fenyegető chikungunya-láz miatt is vizsgálja a véradókat. Bár az utóbbiból évente csupán egy-két, Ázsiából behurcolt esetet regisztráltak hazánkban, Olaszországban két járványgócot is észleltek a napokban. Róma környékén 13-14 ember fertőződött meg.