MEDICINA

Sze­ret­nél 100 évig egész­sé­ge­sen élni? Akkor eze­ket a trük­kö­ket tud­nod kell!

A D-vi­ta­mint a nap­fény­ből ál­lít­juk elő. Ám a nap­tej blok­kolja a for­rás UVB-t, azaz ultra ibo­lya su­ga­ra­kat. Késő ősz­től kora ta­va­szig pedig már kü­lön­ben sem elég erős a nap, hogy meg­fe­lelő mennyi­ségű D-vi­ta­min­hoz juss. Mu­tat­juk, mivel pó­tol­ha­tod.

Ha megfelelő a szervezet D-vitamin ellátása, erősebb csont, stabilabb immunrendszer a jutalom. De vajon elegendő D-vitaminhoz jutsz?

A D vitamint napfény vitaminnak is hívjuk, mert főként onnan szerezzük be. Azonban októbertől májusig már nem elég erős a napfény. Arról nem is beszélve, hogy

EZEKET OLVASTAD MÁR?

a fényvédő krémek az UVB sugarak 93%-át blokkolják, pedig abból állítja elő testünk a D-vitamint.

A kor előrehaladtával is egyre nehezebbé válik a D-vitamin előállítása.

Miért fontos?

A napfény hatására a test D-vitamint állít elő. Ez segíti a szervezetet a kalcium hasznosításában. Az alacsony vitaminszint a csontritkulás előszobája. De emellett

  • erősíti az immunrendszert
  • jótékonyan hat mind az alacsony, mind a magas vérnyomásra
  • véd a depresszió ellen
  • csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség
  • és számos rákos megbetegedés kialakulásának esélyét.

A kutatások kimutatták, hogy az alacsony D-vitamin szinttel rendelkező emberek kétszer gyakrabban halnak meg idő előtt, mint azok, akik odafigyelnek az ideális bevitelre.  

Elég ilyen anyaghoz jutsz?

Az eddigi ajánlás a 70 éven aluliaknak napi 600 egység (IU), azon felül 800 IU. Ezt a számot az orvosok mostanra 2000-re emelnék. Különösen az alacsony vérnyomásbanszenvedők számára.

Eközben a címlapon

A LEGTÖBB D-VITAMINT TARTALMAZÓ ÉTELEK

Az alábbi ételekből kiegészítheted a napi vitaminbevételedet a napfény hiányos időszakokban is.

Frissen fogott halak: lazac: 8 ½ dkg 425 IU, makréla: 8 ½ dkg 547 IU

Marha vagy borjú: 8 ½ dkg 42 IU

Tojás sárga: 1 db 41 IU

Halkonzervek: Tonhal: 8 ½ dkg 154 IU, Szardínia: 10 dkg 270 IU

Shiitake gomba: 1 csésze 40 IU

Tej (teljes, félzsíros, zsír nélküli): 2 ¼ dl 100 IU

Joghurt: 1.7 dl 80-100 IU

Mandulaital: 2 ¼ dl 100 IU

Puding (tejes): ½ csésze 49-60 IU

Narancslé (friss): 1 csésze 137 IU

Gabonapehely: ¾ - 1 csésze 50-100 IU

Tofu: 8 ½ dkg 80 IU

Zabpehely: 1 adag 150 IU

Sajt: 1 szelet 40 IU

Tojáslikőr: 2.3 dl 123 IU