MEDICINA

Így idd a kávéd, hogy 50 fö­lött va­ló­sá­gos zseni le­hess

Tud­tad, hogy a kávéd akár még az Alz­hei­mer- vagy a Parkin­son-kórt is se­gít­het meg­előzni, amel­lett, hogy fris­sen tartja az agyad? Meg­mu­tat­juk, mi­lyen kávét kell vá­lasz­ta­nod hozzá!

Kutatók szerint a reggeli csésze kávé segíthet az idős kori demencia, az Alzheimer- és a Parkinson-kór megelőzésében. Különösen akkor igaz mindez, ha sötétre pörkölt kávét választasz. A pörkölés során ugyanis olyan vegyületek szabadulnak fel a kávéban, amelyek a két betegséget okozó fehérjék ellenében hatnak. Persze ez nem jelenti azt, hogy megvan a gyógyszer ezekre a rettegett kórokra, de ha amúgy is szereted a kávét, akkor jót is tehetsz vele az egészségeddel.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

A világos, a sötét, és a sötét pörkölésű koffeinmentes kávét vizsgáló tudósok, Dr Donald Weaver, Dr. Ross Mancini és Dr. Yanfei Wang a fenilindánoknak nevezett vegyület szintjét vizsgálták. Ezek a vegyületek ugyanis gátolják a béta-amiloid és tau, az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór esetében is jelen levő fehérjék csomósodását a neuronok között. Az eredmény szerint minél sötétebbre pörkölnek egy kávét, annál több van jelen benne ezekből a vegyületekből.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

A kutatást vezető kanadai kutató, Dr. Weaver szerint a kávéfogyasztásnak van némi kapcsolata az Alzheimer- és a Parkinson-kór kockázatának csökkenésével. A kofeenit tartalmazó és a koffeinmentes kávé is ugyanolyan eredményeket hozott, így az ok nem a koffeintartalomban keresendő. Valószínűbb, hogy a fenilindán vegyületek azok, amelyek gátolják a fehérjék csomósodását. A következő lépés annak vizsgálata lesz, hogy milyen mértékű ezeknek a vegyületeknek a hatása, és át tudnak-e jutni a vér-agy gáton.