MEDICINA

Így hasz­náld nyá­ron a szó­da­bi­kar­bó­nát, szebb lesz tőle a bőröd

A forró, párás, nyári idő­ben job­ban oda kell fi­gyelni a test­ápo­lásra. Ilyen­kor még in­kább ke­rülni kell az erős ké­miai össze­te­vők­ből álló, drága koz­me­ti­kai sze­re­ket. A szó­da­bi­kar­bóna fil­lé­rekbe kerül, a ha­tása mégis meg­győző.

A melegben annyi ruhát dobunk le magunkról, amennyit csak lehet.  Nem mindegy, mások milyennek látnak bennünket, és mi hogyan érezzük magunkat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A párás hőség miatt a testápolás még inkább előtérbe kerül. A ragyogó, tiszta, üde bőr meghatározza a megjelenésünket. Használj olcsó, egészségre- és a környezetre ártalmatlan szereket. Ilyen a szódabikarbóna, mely általános tisztító- és ápoló szer a bőrre, hajra, körömre, de még a lakás és a kert felszereléseire is.

Környezetbarát arc-és testradír

Az illatszerboltokban kapható arcradír tele van parányi műanyag szemcsékkel. Ezt lehetetlen kiszűrni, menthetetlenül belekerül az élő vizekbe. Ott mérgezi a benne élő állatvilágot, és a kifogott halakkal együtt a te emésztőrendszeredet.

Készíts szódabikarbónából arcradírt, és máris tettél valamit a környezetedért. 3 rész szódabikarbónátkeverj össze 1 rész vízzel. Körkörös mozdulatokkal tisztítsd le az elhalt hámréteget. Öblítsd le tiszta vízzel.

A testedre is ugyanezt a keveréket használd, hetente egyszer. Megújul, életre kel tőle a bőröd.

Körömágybőr (kutikula) eltávolító

Nem érdemes az elfertőződést kockáztatni. Ne nyirbáld le a lenőtt bőrt. Márts egy körömkefét az előbbi pasztába, és puhítsd föl, radírozd le a fölösleges bőrt. Meleg vízzel öblítsd le.

Eközben a címlapon

Lábfej-kényeztetés

Nyáron rengeteget mászkálsz, kirándulsz. A komoly igénybevétel után

megérdemli a lábad a szalon-színvonalú kényeztetést.

Az előző fejezetben használt pasztával dörzsöld át a lábkörmeidet is. Ezután oldj fel 3ek szódabikarbónátegy kis lavór meleg vízben. Kényelmesen hátradőlve áztasd benne a lábadat 10 percig. A leöblítés után kend be tápanyagokkal dúsított hidratálóval, és bugyoláld be meleg törölközővel. Élvezd a kényeztetést még 5-10 percig. Utána úgy érzed majd magad, mintha luxus pedikűrszalonból léptél volna ki.

Egyszerű dezodoráló

A nyári hőségben többet izzadunk. Ha érzékeny a bőröd, egy üres hintőporos dobozt tölts föl szódabikarbónával. Abból szórj keveset a hónod aljába. Közömbösíti a bőr savas tulajdonságait, ezzel szagtalanítja is egyben.

A bolti dezodorálókkal ellentétben a szódabikarbóna nem ivódik be a szép ruháidba, és nem hagy foltot rajtuk.

Tisztább zöldség, gyümölcs

Oldj fel literenként 1tk szódabikarbónát, és áztasd benne a leveles zöldségeket, puha héjú, bogyós gyümölcsöket, melyeket különben nehéz lenne tisztára mosni. Feltűnt, hogy a víz zavarossá vált közben? Ugyanis csak

ekkor oldódik le a szállíthatóság érdekében a gyümölcsökre permetezett viaszos anyag.

Áztatás után folyó vízzel öblítsd le. A saláta, spenót, szőlő, cseresznye végre valóban tiszta lesz.

A kemény héjú gyümölcsöknél, zöldségeknél az eljárás a következő: 1 rész víz és 3 rész szódabikarbónából készíts pépet. Tiszta szivacsra kenve vagy direkt a kezeddel dörzsöld át vele a héjat, majd öblítsd le.

Tisztább víz a kerti medencében

Köbméterenként 16g szódabikarbóna ideális szinten tartja a víz pH egyensúlyát. Ebben a közegben nem szaporodnak el a baktériumok, élősködők.

Fillérekért jutsz tiszta vízhez egy olyan szerrel, ami nem tartalmaz az élőlényekre ártalmas kémiai összetevőket, és a környezetre sem jelent veszélyt.

Friss illatú sátor, hálózsák, kerti bútorok

De jó kempingezni a szabadban!

Csak ne árasztaná az összes felszerelés azt a jellegzetes, vizes kutya szagot!

Szórd be a sátrat, hálózsákot, matracot szódabikarbónával. Hagyd rajta 24 óráig, majd rázd ki vagy porszívózd ki. A nyár végén ismételd meg az eljárást, és már szagtalanítva várhatja az új szezont. Még az ételes dobozokat, hűtőládát, egyéb kisebb felszerelést is felfrissítheted vele. Literenként 2ek szódabikarbónás vízben áztasd 20 percre, majd öblítsd le őket. A kerti bútoroknak sem árt a karcmentes lemosás ezzel a keverékkel.

Környezetbarát kertápolás

Tudtad, hogybizonyos élősködők ellen is hatásosez a szer?

Keverj össze 1ek szódabikarbónát 3ek olívaolajjal. Töltsd ezt a keveréket egy vízzel teli szórófejes palackba. 3 hetenként kezeld le vele a növényeidet, gondosan kerülve a virágzó részt. Elriasztja a parazitákat.