OTTHONKA

Így gon­dozd a cik­lá­me­ned, hogy so­káig gyö­nyörű ma­rad­jon

Az egyik leg­el­ter­jed­tebb, leg­ked­vel­tebb télen nyíló szo­ba­nö­vé­nyünk a cik­lá­men. Meg­fe­lelő gon­do­zás­sal, akár hó­na­pig vi­rág­zik. Szín­pom­pás vi­rá­ga­i­val, tarka le­ve­le­i­vel ott­ho­nossá teszi a la­kást.

Csodálatos színekben pompázó virágai a fiatalabb és az idősebb korosztály körében egyaránt népszerűek. Megfelelő gondozással akár hónapig gyönyörű lehet. Színpompás virágaival, tarka leveleivel otthonossá teszi a lakást, szinte tavaszi hangulatot teremt az egyhangú, sötétebb napokon.

Fotó: 123RF
EZEKET OLVASTAD MÁR?

A ciklámen azon túl, hogy neki is párás levegőre van szüksége, természetes módon növeli a helyiség páratartalmát és ezzel jótékonyan hat közérzetünkre.

A világos, de napsütéstől védett helyet kedveli. Északi ablakokban jól érzi magát, mert ott nem süti a nap és hűvösebb a levegő is. A földjét mindig tartsuk nedvesen, de a gumóját közvetlenül ne érje víz. A párás levegőt kedveli, ezért az orchideához hasonlóan a cikláment is érdemes kavicságyon tartani.   

Elvirágzás után hagyjuk pihenni.

Ne öntözzük, hogy a gumó teljesen lekopaszodjon és nyugalmi állapotba kerüljön. Júniusban aztán ültessük át enyhén savanyú földkeverékbe és kezdjük el a rendszeres öntözést. A gondos ápolásnak hónapok múlva ismét gazdag virágzás lesz a jutalma.