OTTHONKA

Micsoda ötlet! Így építs a kertedbe olcsó kis tavat

Cso­dás a ker­ted! Van­nak benne dús bok­rok, sudár fák, gyö­nyörű, szí­nes vi­rá­gok, szé­pen ki­ala­kí­tott lé­pő­kö­vek, de még szik­la­kert is. Va­lami még hi­ány­zik: az igazi dísze egy pa­rá­nyi ék­szerkő, egy ka­vi­csok­kal ki­ra­kott ta­vacska lenne. Van ol­csóbb és drá­gább meg­ol­dás is. Ál­modd meg!

A víz az egyik legfontosabb elemünk. Ha a kertedben pici tavat alakítasz ki, az éltető vízpárától nem csak a növényeid, te is mélyebbeket lélegzel.

Megszületett az elhatározás? A tervezéshez és megvalósításhoz szakemberhez is fordulhatsz, de magad is nekiállhatsz.

EZT OLVASTAD MÁR?

Nem mindenki olyan szerencsés, hogy egy pici, de természetes tó tartozzon a kertjéhez:

A víz látványa teljessé teszi a szép kertet, és az állandó párolgással a mikroklímára is hatással van. A tó partján a vízi növények csak úgy árasztják az oxigént!

Még egy kicsiny, elkerített udvarra is varázsolhatsz miniatűr magán-tavat:

Süllyessz be egy műanyag medencét a földbe. Szórd körbe kavicsokkal. Az egyik oldalán alakíts ki sziklakertet, melyet ültess be változatos fajú, a keményebb kiképzést jól tűrő növényekkel. A kőpadkás ülőke vonz, hogy ráülve, közelről csodáld a kis oázist.

Eközben a címlapon

Természetesebb hatású, ha sehol nem látszik ki a medence:

A partján a jókora, betonba öntött kavicsok rendezett hatást keltenek. A tavacska négy levelű lóhere alakjára izgalmasan reflektálnak a pici szökőkút keltette koncentrikus körök. Élettelivé, játékossá válik. Itt is sziklakert díszíti a partot.

Csend és végtelen nyugalom sugárzik a következő, idilli képből:

Anagy, lapos szikladarabok mintha a lelked rezdüléseit is el szeretnék simítani. A tavacskában nevelhetsz tündérrózsát vagy tavirózsát. Ha lótuszt ültetsz, a partján végzett mély meditációd alatt segít a megtisztulásban.

Kőpadkávalis alakíthatsz medencét:

A lerakott kövek közeit és az aljzatot önts ki betonnal, hogy a vizet megtartsa.

Az épített tavak mindig ápoltabbnak, esztétikusabbnak hatnak a "lavóros" megoldásnál, igaz sokkal drágábbak:

Növeli a hatást, ha a víz egy kis vízesésen vagy csobogón keresztül érkezik a vízbe. A gépészeti berendezést, mely a víz forgatását, a vízpótlást, az algásodás meggátolását végzi, telepítsd a tó mellé, ám rejtsd el a szem elől. Hogy este is szép legyen, ne feledkezz meg a világításról sem.

A gyökérrel rendelkező vízi növényeket, mint pl. a dísznádat cserepestől vagy egy nagyobb dézsában helyezd a kis tóba. A tavacska köré  nedvességtűrő növényeket telepíts.

Mindez persze akkor szép, ha tisztán tartod.Mindig szedd le a víztükörről az uszadékot.