INSIDER

Így éljük túl a ka­rá­cso­nyi őrü­le­tet!

Min­den össze­jött erre a hét­vé­gére: szom­ba­ton mun­ka­nap lesz, meg­ér­ke­zik a hó, rá­adá­sul min­denki most akarja még be­sze­rezni az aján­dé­ko­kat! Ma és hol­nap meg­ro­ha­moz­zák a bol­to­kat, de a köz­le­ke­dést és par­ko­lást ne­he­zíti a hó és az, hogy ma dol­goz­zuk le a de­cem­ber 31-i mun­ka­na­pot.
  • Szerző: Ripost

Ezen a hétvégén minden eddiginél nagyobb rohamra számítanak a bevásárlóközpontok és a boltok. Ugyanakkor az ünnepi asztalra valót is igyekeznek mielőbb beszerezni az előrelátók, így a piacokon és élelmiszerüzletekben is csúcsforgalom várható. Ráadásul a szombat munkanap, emiatt hétköznapi nyitvatartással várják a vásárlókat. Akik szabadságot vettek ki, azok napközben járják majd a várost, a többség pedig este és vasárnap rohamozza meg a plázákat és a vásárokat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A összegyűjtötte, mi várható, mire figyeljünk advent harmadik hétvégéjén, hogyan éljük túl az ezüstvasárnapi őrületet!

Fizetős a parkolás

Szombaton a december 31-i szabadnapot dolgozzuk le, így ez munkanapnak minősül. Ily módon változik a MÁV, a Volán és a BKK menetrend is, de ne feledjük: fizetni kell a parkolásért még akkor is, ha szabadságot kértünk december 15-ére! A parkolók tele lesznek, sokan mennek szombaton is kocsival munkába, ezért érdemes a tömegközlekedést választani a nagyvárosokban.

Havazás és fagy várható

Eközben a címlapon

Igazi téli időjárásra, havazásra van kilátás hétvégén, többfelé kifehéredik a táj. Az Időkép előrejelzése szerint szombatra virradóra már sokfelé esik majd a hó, főként délen, délkeleten intenzíven. A téli csapadék meg is marad egy darabig, mert nemcsak hajnalban lesznek mínuszok, napközben is fagypont körül alakul a hőmérséklet.

„Vasárnap inkább már csak keleten eshet eső, havas eső vagy hó, a felhőzet felszakadozik, és később olvadás kezdődik” – tájékoztatta a -ot Varga Sándor, az Időkép meteorológusa. Az Országos Meteorológiai szolgálat hétvégére 15 megyére adott ki figyelmeztetést havazás, illetve hófúvás miatt.Ez a közlekedést is nehezíti, vezessenek óvatosan!

Több idő kell az utazásra

Már péntek este érezhető volt a hazatérő ingázók miatti forgalomnövekedés, hétvégén pedig sokan utaznak el a nagyvárosok vásáraiba, a bevásárlóközpontokba, hipermarketekbe. Vasárnap délután ugyancsak dugó, torlódás várható az autópályákon, ekkor utaznak vissza az ingázók és a diákok.

„Célszerű alaposabban felkészülni az utazásra, elindulás előtt tájékozódni a hóviszonyról, időjárásról, gondoskodni a téli autózáshoz szükséges felszerelésekről” – javasolja a rendőrség. Indulás előtt jól takarítsuk le az autót, tegyük lehetővé a teljes kilátást, mert több balesetet is okozott már, hogy az autós nem látott ki a szélvédőn.Ráadásul ez újabb stresszt okoz.

Sok helyen vasárnap is nyitva lesznek a piacok

A szombati munkanap miatt a vásárcsarnokok nyitvatartása is változik,a Csepeli Piac például reggel 6 és délután 4 között várja a vásárlókat, de ezüst- és aranyvasárnap is nyitva lesz. A Fehérvári úti Vásárcsarnok is nyitva tart egész hétvégén, a Nagybani Piacra is el lehet menni szombaton, még délután is. Vidéken is egész nap nyitva lesznek a piacok szombaton szinte egész nap. Szegeden és Szombathelyen például helyi termelők kapnak lehetőséget arra, hogy bemutassák portékájukat.

MENTŐ ÖTLETEK A TÚLÉLÉSHEZ Makai Gábor klinikai szakpszichológust kértük, adjon néhány mentő ötletet a karácsonyi őrület túléléséhez. 1. Ha el akarjuk kerülni a tömeget, inkább nyitásra vagy zárás előtt egy órával menjünk vásárolni. 2. Ha nem nagy és nehéz ajándékokat akarunk venni, érdemes a tömegközlekedést választani, akkor nem bosszankodunk a sok mazsola és a parkolási nehézség miatt. Az is jó taktika, ha az ingyenes P+R parkolóban hagyjuk a kocsit, metróval gyorsabban célhoz érünk. Ezen a hétvégén jár a 3-as metró is Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között. 3. Ha lehet, a gyerekeket bízzuk inkább rokonokra, nélkülük egyszerűbben boldogulunk. 4. Gyorsabban végzünk, ha bevásárlólistával indulunk útnak. Megéri még otthon átgondolni, mit is szeretnénk venni. Ez a pénztárcánknak is jót tesz. 5. A tömegiszony egy kis odafigyeléssel, önterápiával könnyen leküzdhető. Célszerű tudatosan és határozottan kezelni az esetleges félelmeinket, megerősíteni magunkat abban, hogy az irányítás a mi kezünkben van. 6. Segít, ha megnyugtató zenét hallgatunk vezetés és akár vásárlás közben is, utóbbi esetben persze fülhallgatóval. 7. Még mindig sok ajándéknak való megrendelhető interneten, amit ezen a hétvégén rendelünk belföldön, karácsonyig még várhatóan házhoz jön. Sokkal kényelmesebb a meleg szobából kattintgatva válogatni és rendelni, megússzuk a parkolást és cipekedést is.