OTTHONKA

Így előz­he­ted meg, hogy ál­lan­dóan be­fagy­jon a mély­hű­tőd

Most vet­ted egy ki­sebb va­gyo­nért, és mégis foly­ton je­ge­se­dik? Van erre meg­ol­dás? Vagy jobb, ha ne­ki­állsz, és ásol egy jég­ver­met? Ma­rad­junk az el­ső­nél. Mu­tat­juk, mit lehet itt tenni.

A mélyhűtő és a hűtőszekrény az egyik legdrágább háztartási gép. Kiadsz érte egy vagyont, aztán meg csak gond van vele. Folyton befagy, már az ajtaját is alig tudod becsukni. Mielőtt egy késsel nekiállnál lefaragni a belső falán felhalmozódott jeget, hallgasd meg, miért keletkezik dér, és hogyan tudod ezt megelőzni.

Miért képződik dér a mélyhűtőben?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A hideg levegő kivonja a fagyasztóba tett ételből a nedvességet. Míg a meleg levegő megtartja a párát, a hideg nem. Valahol le kell csapódnia.

A mélyhűtőben a belső falakon és polcokon halmozódik fel a kicsapódott, megfagyott nedvesség.

Van pár ötletünk, hogyan előzd vagy akadályozd meg ezt a folyamatot.

Olaj

Töröld át olajos ruhával a fagyasztó belsejét. A síkos felületen nem tapad meg a pára. Ezzel persze magát a páraképződést nem akadályoztad még meg.

Légmentes tárolás

A legtökéletesebb megoldás, ha az ételeket műanyag hűtőzacskóba csomagolod, és légmenetesen lezárod fóliahegesztővel.

Ha hiányzik ez a kis masina a konyhai eszközeid közül, akkor legalább zárható fagyasztózacskóban vagy dobozban tedd az ételt a fagyasztóba.

Eközben a címlapon
Szorosan zárd le, vagy szorosan pakolj bele, hogy minél kisebb légtér maradjon az étel mellett.

Miért hasznos?

A becsomagolás megakadályozza, hogy pára távozzon belőle, és dérré alakulva lerakódjon a hűtőd belső falain, polcain. Ha légmentes a zacskó vagy a doboz, akkor azon belül sem keletkezik majd jég.

Nem fogod elhinni:

Még a jég is jegesedik! A benne lévő nedvesség elpárologva jégkásaként díszeleg majd a fagyasztódban, ha nem zárod azt is légmentes zacskóba.  

Lazán bepakolt vagy teletömött fagyasztó?

Az utóbbi a nyerő!

Minél kevesebb az üres légtér, minél jobban tele van egy mélyhűtő, annál kevesebb munkát ad a motornak.

Ha telepakolod, a sok élelmiszer jobban megtartja a hideget. Rövid távon pénzt takarítasz meg, mert kevesebb áram fogy. És ez még nem minden! Hosszú távon is te jársz jól: kitolod az élettartamát, ezért majd sokkal később kell lecserélned egy újra.

Mit tegyél, ha nincs elég bepakolnivalód?

Töltsd ki az űrt. Mivel? Teletöltött vizes palackokkal, zacskós jéggel vagy hatalmas golyóvá összegyűrt újságpapírral. Ez utóbbi azért is remek, mert maga az újságpapír is magába szívja a nedvességet.

Ősrégi aranyszabály:

Ne tegyél semmit melegen, de még langyosan sem a mélyhűtőbe.

Ne tartsd nyitva az ajtaját fölöslegesen.