OTTHONKA

Így be­te­gít meg a mo­so­ga­tó­gé­ped. Vi­gyázz vele!

Nem csak a mo­so­ga­tó­gépbe ada­golt ag­resszív vegyi anya­go­kat tar­tal­mazó mo­só­tab­let­ták, öb­lí­tő­sók okoz­hat­nak sú­lyos bal­ese­te­ket, ha a szer­ve­zetbe is jut be­lőle, vagy netán a gye­rek vé­let­le­nül le­nyeli. A mo­so­ga­tó­gép maga is táp­ta­laja lehet a pe­nész­gom­bák­nak, bak­té­ri­u­mok­nak. Te­hetsz el­lene!

A kézi és gépi mosogató az a hely, amit a tisztaság műhelyének hiszel, és ami leginkább tele van káros mikroorganizmusokkal, baktériumokkal, gombákkal, penészgombával.

Különösen gyakoriak a fekete élesztőgombák. Ezek sajnos betegségeket okozhatnak az egész családodnak.

Ez lett a lakás legfertőzőbb része

A kutatók a lakás különféle pontjait vizsgálták ezzel kapcsolatban: a mosógépet, mosogatót, hűtőszekrényt, konzervnyitót, fürdőkádat, zuhanyozófejet, fürdőszoba csempét. Mindenütt találtak kórokozókat, de a legrosszabb helyen a mosogatógép végzett. Egy világszerte, a mosogatógépeket célzó felmérés  a vizsgált készülékek 62 százalékában talált fekete, fehér és vörös penészgombát. Ezek spóráit belélegezve, maradandó tüdő- és bőrfertőzéseket szerezhetünk. Különösen veszélyeztetettek az antibiotikumokat szedők, a gyenge immunrendszerrel rendelkezők, diabéteszben vagy cisztás fibrózisban szenvedők.

Egy svédországi tanulmány megállapította, hogy a kézzel mosogató háztartásokban felnevelt gyermekek között lényegesen kevesebb asztmás, szénanáthás, ekcémás megbetegedést tapasztaltak,összehasonlítva a mosogatógéppel rendelkezőkkel.

Mosogatógép tisztítás

Szerencsére van megoldás. Havonta egyszer végezd el az alábbi, alapos tisztítást a mosogatógépeden. Ezzel megelőzheted az egészségre súlyosan veszélyes szennyeződést.

Mi kell hozzá:

  • mosószer
  • szivacs
  • szórófejes flakon
  • ecet
  • fogkefe
  • szódabikarbóna

Hogyan csináld:

1. Vedd ki a gépből az edénytartó rácsokat, és mosogatószeresforró vízzel mosd el.

2. Forró, mosogatószeres vízbe mártott szivaccsal tisztítsd meg a gép belsejét, különös tekintettel a gumiszigetelésekre. Hagyd nyitva az ajtaját, hogy a levegő megszáríthassa.

Eközben a címlapon

3. Egy szórófejes palackba tölts ½ csésze ecetet és 2 csésze forró vizet. Ezzel a keverékkel spricceld be a gép minden pontját. A hasadékokat és a gumiszigetelést egy fogkefével alaposan súrold át.

4. Tedd vissza a rácsot, és a rács tetején helyezz el egy nyitott kis üveget, tele ecettel.

5. Futtasd le a legforróbb vizes programot.

6. Szórj a mosogatógép aljába 1 csésze szódabikarbónát. Ismételd meg a legforróbb mosogató programot.