INSIDER

Idén szokatlan tünetekkel támad az influenza

Nem csak a háziorvosoknak, de a kórházi dolgozóknak is egyre több munkát ad az idei influenzajárvány. Sokan kerültek kórházba, intenzív osztályra, lélegeztetőgépre, az otthon gyógyulók pedig furcsa tünetektől szenvednek.
  • Szerző: Ripost

Egy hét alatt megduplázódott az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma, vagyis már 31 350 beteg jelentkezett a rendelőkben. Ráadásul az elmúlt héten

száznál is többen szorultak kórházi ellátásra, nagy részük gyermek. 27-en intenzív osztályra kerültek, 19 embert pedig lélegeztetőgépre kellett kapcsolni.

Az orvosi rendelőkben is főleg gyerekek és idősek fordultak meg. Ám az emberek nem értik, mi történik velük: egyre több családban mindenkin végigmennek a furcsa tünetek. Dr. Bense Tamás szerint idén sokkal több embernél jelentkezhet fejfájás, hányinger, hasmenés, szédülés és hidegrázás is, ami mind kísérő tünete lehet az influenzának, a szokásos láz, levertség, köhögés mellett.

 

Durvábbak a tünetek

– Idén a szokásosnál agresszívabb a járvány, durvábbak a tünetek. Az elmúlt három napban már négy tüdőgyulladásos gyerek jelentkezett a rendelőmben, holott általában három hónap alatt fordul elő ennyi eset – meséli a %%-nak az ijesztő fejleményt dr. Bense Tamás háziorvos.

 

Komolyan kell venni a hányást, hasmenést

A klasszikus kísérőjelek mellett a mostani járványnál hányás és hasmenés is előforduhat.

– Ezek a panaszok a betegek 8-10 százalékánál jelentkeznek az alaptünetek mellett – figyelmeztet a családorvos. A tünetek csillapítása mellett a C és D vitamin szedése segítheti az immunrendszert, és a legfontosabb, hogy a beteg otthon maradjon, kifeküdje az influenzát, ellenkező esetben megnő a szövődmény esélye.

És ezeket olvastad már?