INSIDER

Idén szo­kat­lan tü­ne­tek­kel támad az influ­enza

Nem csak a há­zi­or­vo­sok­nak, de a kór­házi dol­go­zók­nak is egyre több mun­kát ad az idei influ­en­za­jár­vány. Sokan ke­rül­tek kór­házba, in­ten­zív osz­tályra, lé­le­gez­te­tő­gépre, az ott­hon gyó­gyu­lók pedig fur­csa tü­ne­tek­től szen­ved­nek.

Egy hét alatt megduplázódott az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma, vagyis már 31 350 beteg jelentkezett a rendelőkben. Ráadásul az elmúlt héten

EZEKET OLVASTAD MÁR?
száznál is többen szorultak kórházi ellátásra, nagy részük gyermek. 27-en intenzív osztályra kerültek, 19 embert pedig lélegeztetőgépre kellett kapcsolni.

Az orvosi rendelőkben is főleg gyerekek és idősek fordultak meg. Ám az emberek nem értik, mi történik velük: egyre több családban mindenkin végigmennek a furcsa tünetek. Dr. Bense Tamás szerint idén sokkal több embernél jelentkezhet fejfájás, hányinger, hasmenés, szédülés és hidegrázás is, ami mind kísérő tünete lehet az influenzának, a szokásos láz, levertség, köhögés mellett.

Durvábbak a tünetek

– Idén a szokásosnál agresszívabb a járvány, durvábbak a tünetek. Az elmúlt három napban már négy tüdőgyulladásos gyerek jelentkezett a rendelőmben, holott általában három hónap alatt fordul elő ennyi eset – meséli a -nak az ijesztő fejleményt dr. Bense Tamás háziorvos.

Komolyan kell venni a hányást, hasmenést

A klasszikus kísérőjelek mellett a mostani járványnál hányás és hasmenés is előforduhat.

Eközben a címlapon

– Ezek a panaszok a betegek 8-10 százalékánál jelentkeznek az alaptünetek mellett – figyelmeztet a családorvos. A tünetek csillapítása mellett a C és D vitamin szedése segítheti az immunrendszert, és a legfontosabb, hogy a beteg otthon maradjon, kifeküdje az influenzát, ellenkező esetben megnő a szövődmény esélye.