RIPOSTER

Ideg­mé­reg az er­dő­ben, ve­szély­ben az em­be­rek is

El­pusz­tult ege­rész­öly­vet ta­lál­tak a Hor­to­bá­gyi Ma­dár­park mun­ka­tár­sai, a ma­da­rat ideg­mé­reg öl­hette meg. A szer ve­szé­lyes az em­berre is!

A napokban kapott bejelentést a Hortobágyi Madárpark-Madárkórház Alapítvány, hogy Debrecenben a Nagyerdőn egy egerészölyv vergődött magatehetetlenül - közölte az alapítvány a Facebook-oldalán. Mire azonban a kollégájuk kiért a helyszínre, már nem tudta megmenteni az állatot. A tünetek alapján karbofurán hatóanyag-tartalmú idegmérgek okozhatták a madár elpusztulását. A vett mintákat laboratóriumban fogják kivizsgálni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Hogy hol táplálkozott a mérgezett csalétekből, nem tudjuk. Debrecen környékén valahol? Vagy a város közepén lévő parkerdőben?

- tette fel a kérdést az alapítvány, majd hangsúlyozták: a méreg a kisállatokra és az emberre is veszélyes.

Figyeljenek az állatbarátok!

A Hortobágyi Madárkórház azt tanácsolja, hogy akik Debrecenben a Nagyerdő temető környéki részén kutyát sétáltatnak, csak pórázzal és nagy körültekintéssel tegyék. A mérgezett csalétket, ami általában csirke vagy más nyers hús, a kutyák könnyen megtalálják.

Ez a méreg nagyon erős, kis mennyiség is halálos lehet ember és állat számára is, felszívódik az ép bőrön keresztül is

- tudta meg a .

Borzalmas haláltusa

A karbofurán-tartalmú szerek erősen mérgezőek a gerincesekre, így a madarakra nézve is. Granulátum formájában egyetlen szemcséje képes megölni egy szárnyast. A madarak gyakran megeszik a szemcséket, mivel összetévesztik azokat a magvakkal.

A szervezetbe jutva izomgörcsöt, erős nyálfolyást okoz az állatoknál és az embereknél is. Nagyobb dózisban már fennállhat légzési nehézség, végül eszméletvesztés, legrosszabb esetben pedig halál

- elemezte az idegméreg hatását a -nak Szakály Tamás, gyógyszerész.

Eközben a címlapon
Ha valaki az erdőben vagy máshol láthatóan kihelyezett csalétket talál, esetleg a környékén görcsösen összehúzódott elpusztult vagy sérült madarat is lát, ne nyúljon a csalétekhez és a tetemekhez, hanem azonnal értesítse a rendőrséget és a Madárkórházat is az alábbi elérhetőségeken: (30) 9435-494 vagy (30) 621-2160.