KÜLFÖLD

Már a szom­széd­ban: 30 ISIS-har­cost ta­lált Auszt­ri­á­ban a ter­ror­el­há­rí­tás

Kö­zü­lük 10 ket­tős ál­lam­pol­gár, őket rövid időn belül meg­foszt­ják oszt­rák ál­lam­pol­gár­sá­guk­tól.
  • Szerző: SZM

Kisebb vihart kavart március elején az a hír, hogy Szíriában elfogtak egy osztrák-török állampolgárt is, aki eredetileg Bécsből ment ki a dzsihadistákhoz harcolni. Azad G. 2014-ben Törökországból vándorolt be Ausztriába, ám ott nem tudott beilleszkedni a többségi társadalomba, hanem radikalizálódott, majd elszegődött az Iszlám Államhoz.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Most kiderült, hogy a 27 éves Azad ügye nem elszigetelt eset. Az államvédelmi és a terrorizmus elleni harc szövetségi hivatala legalább még 30 hasonló esetet tanulmányoz

– értesült a Krone. A lap úgy tudja, hogy a Szíriában harcolók közül tízen kettős állampolgárok, (osztrák-török és osztrák-tunéziai), tehát valószínűleg ugyanolyan okok miatt távoztak Ausztriából, mint Azad G..

Azad G. a bal oldalon /forrás: Youtube/

A tíz kettős állampolgár közül hatan Bécsben éltek és a belügyminisztériumnak az a szándéka, hogy mindannyiukat megfosztják az osztrák állampolgárságtól, azaz, ha ez megtörténik, “maradnak” törökök és tunéziaiak. Azad G. esetében ez az eljárás már elindult.

Nem kétséges, hogy az állampolgárság visszavonása mind a 10 kettős állampolgár esetében megvalósul, mert Kikl belügyminiszter még február végén kijelentette, hogy“a saját népünk védelme a legmagasabb prioritás” és “időzített bombáknak” nevezte az egykori osztrák származású ISIS harcosokat.