INSIDER

Idő­uta­zásra ké­szül­nek a bu­da­pesti ál­lat­kert­ben

Ja­vá­ban zaj­lik a Vá­ros­li­get fel­újí­tása és át­épí­tése, sok min­den el­ké­szült már. Meg­kezd­ték a bio­dóm bur­ko­lá­sát, res­ta­u­rál­ták az Olof Palme Házat. Egye­lőre sok a fal­lal kö­rül­vett mun­ka­te­rü­let és sáv­le­zá­rás is, de lát­vá­nyos a ha­la­dás.

Az utcáról is látni, hogy jól haladnak a munkálatok az állatkerti biodómnál, a négy kupolából kettő elkészült.

Fotó: Markovics Gábor
EZEKET OLVASTAD MÁR?

A szerkezet maga 1505 tartószerkezeti acélrúdból és 539 szerkezeti csomópontból áll, ezek összesen 964 háromszögletű mezőt alkotnak. Ezekbe az egyenként 18-20 négyzetméteresmezőkbe háromrétegű speciális fóliapárnák kerülnek, ezek belsejébe pedig egy külön légkezelő rendszer fúj majd megfelelő nyomású levegőt. Ezen az energiahatékony burkolaton keresztül kapja majd a fényt az épület.

Fotó: Markovics Gábor

A pannon ősvadon egy fedett tér lesz, ahol a tízmillió évvel ezelőtti világot láthatjuk, amikor Budapest vidéke tengerpart volt, a budai hegyek, illetve a Börzsöny pedig szigetként emelkedett ki. Az épületben több tengeri és édesvízi akvárium épül. gőzerővel halad a majdani Pannon-tenger akvárium kialakítása is. Ebben számos medence lesz, az óriás cápamedence nagyobb lesz, mint az ország jelenlegi két legnagyobb tengervizes medencéje.

Fotó: Markovics Gábor

Rövidesen befejeződik az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója. Már eltávolították azokat a részeket, amiket utólagosan toldottak korábban az épülethez, helyreállították az eredeti épületszerkezetet. Kész a hatalmas üvegfelületekkel borított új tetőzet és az épület homlokzatát díszítő különleges Zsolnay-kerámiák. A 130 éve épült különleges ház a Városliget aranykorát bemutató időszaki kiállítással nyitja meg a kapuit ősszel. Később állandó, interaktív tárlattal idézi meg Magyarország újkori történetét, betekintést nyújtva a századfordulós főváros életébe.  

Ami már elkészült.A parkfejlesztés első üteme lezárult: megújult  a Vakok kertje, kész van a korszerű, a környékbeli iskolák igényei szerint megépített sportközpont. Átadták a kutyás élményparkot, amit közel ezer kutya és gazdája keres fel naponta. A Szépművészeti Múzeum akadálymentes lett, 70 év után újra látogatható a Román csarnok.  Az állatkert a HolnemVolt Várral bővült, az intézménnyel szemben új pavilonok épültek.
Amit még építenek.Az 56-osok terén épül az új Néprajzi Múzeum. Európa legkorszerűbb etnográfiai múzeumának a teteje is különleges lesz, közösségi térként használhatjuk majd. Épül a Dózsa György úti mélygarázs. Hamarosan elkezdődik a Magyar Zene Házának építése és az Új Nemzeti Galéria kivitelezése. Készül az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, amire nagy szükségük van a múzeumoknak.  A megújuló ligetben hét új játszótér lesz.  Európa egyik legkomplexebb játszótere is itt készül, központi eleme egy háromszintes mászóka lesz, amit Szinyei Merse Pál festménye ihletett.