Létrehozva: 2016.03.28.

Húsvéti kalauz: így kínáld a finomságok mellé a bort

Itt a húsvét, egész nap sütöttél-fõztél. Az asztal megterítve, az étel illatozik, megérkeztek a vendégek. Minden tökéletes, csak azt nem tudod pontosan, melyik ételhez milyen bort illik felszolgálni? Íme, egy kisokos, hogy tényleg felejthetetlen legyen az ünnep.

Hat egyszerű szabály segít abban, hogy étel és borok között harmóniát találj!

1. Bor és hús

Vörös húshoz és sültekhez inkább vörösbor, fehér húshoz - szárnyasokhoz inkább fehérbor ajánlott. Minél fűszeresebb azonban a hús, annál erősebb bort kell választanod. A nehéz, tanninban gazdag (csersavas) vörösborok jól passzolnak az erős és zsíros ételekhez, mert könnyebbé teszik őket. Lehet Cabernet vagy Merlot.

2. Bor és hal

Halakhoz hagyományosan fehérbort ajánlanak. Pinot Blanc-t (Fehérburgundit) vagy Rizlinget. De vegyük figyelembe a hal elkészítésének módját!  Az üde, lágy fehérboroktól a testes vörösborokig széles a skála, amiből választhatsz. Halászléhez például testesebb fehérbort vagy fűszeres, de nem túl csersavas vörösbort keress! Mondjuk Zweigeltet.

3. Bor és sajt

A fehérborok általában jobban illenek a sajtokhoz. Lágyabb sajthoz könnyű bor dukál, keményebb sajthoz erősebb bor. Könnyű fehérbor lehet egy Olaszrizling. Füstölt sajthoz választhatsz Chardonnay-t vagy Hárslevelűt. A nagyon lágy sajtokhoz, például kecskesajthoz meglepő mód vöröset ajánlanak a szakértők. A  kései szüretelésű édes borok -  a Tokaji Édes Szamorodni vagy a Tokaji Aszú - jól kiegészítik a kéksajtokat.

4. Bor és grillek

A grill-ételek mellé választott bornak markánsabbnak kell lennie, hogy az erős füstös-sült ízzel felvegye a versenyt. Egy erősebb, szárazabb Chardonnay, vagy egy Cabernet Savignon jó választás lehet. A lágy grillzöldségekhez ezzel szemben gyümölcsös nyári bor illik. Legyen az egy Rose!

5. Bor és wok

A csili és gyömbér erősségét lágyítja és az ázsiai ételekhez jól illik a gyümölcsös Rizling vagy egy olyan fehérbor, melyben van egy kis érezhető maradékcukor, tehát félszáraz.

6. Bor és csokoládé

A csokoládét édes borral kombinálni rizikós! Jó lehet viszont hozzá egy magasabb alkoholtartalmú portói bor. Egy erős vörösbor keserű-csokihoz lehet jó választás. A csoki magas kakaótartalma miatt azonban jobb, ha nem túl szárazat választasz, mert akkor felerősödik a csokoládé keserű íze. Tejcsokoládé és bor harmóniája fehérborral kombinálva jön létre.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten is

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

life.hu

Borzalmas jövőt vetít előre az épület, amiben 20 ezer ember él együtt

mandiner.hu

Félelmetes fejlemények: megvannak az oroszok lengyel célpontjai

metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Mandula Ádám szabadulása után a magánéletéről vallott

ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk