DIÉTA

Hul­lik a hajad? Ezek­től az éte­lek­től ja­vulni fog a hely­zet!

Több haj­szál marad a fé­sűd­ben, mint sze­ret­néd? Saj­nos a leg­töb­ben meg­küz­dünk a haj­hul­lás­sal éle­tünk során. A vi­ta­min­hi­ány, a cu­kor­be­teg­ség, a stressz és az al­vás­hi­ány, va­la­mint egyes be­teg­sé­gek, pél­dául a cu­kor­be­teg­ség és az au­to­im­mun prob­lé­mák mind rit­kít­ják a haj­ko­ro­nát. Egyes élel­mi­sze­rek vi­szont se­gí­te­nek, hogy vissza­for­dítsd a fo­lya­ma­tot. De vajon me­lyek ezek? Meg­mu­tat­juk!

Tengeri hal

A hajszál fehérjékből épül fel, ami azt jelenti, hogy az új hajszálak növesztéséhez, és a meglevők erősítéséhez ezt a tápanyagot kell nagy mennyiségben fogyasztani. A fehérjékre a haj fő alkotóeleme, a keratin termeléséhez is szükség van. A tengeri hal, mint például a lazac, vagy a makréla remek fehérjeforrás, és egészséges omega-3 zsírsavakkal, valamint vitaminokkal is ellátja a szervezetet.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Méz

A méz belsőleg, és külsőleg is sokat segíthet a fejbőrproblémákon. Amellett, hogy édesítésre használod, pakolásként is felteheted, ha korpával, bőrgyulladással küzdesz. 9 rész mézet keverj össze 1 rész vízzel. Egy tanulmányban a résztvevők minden másnap használták ezt a pakolást, és 4 héten belül az állapotuk jelentős javulásáról számoltak be.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Diófélék és magvak

Egy kutatás szerint az omega-3 és omega-6 zsírsavakat megfelelő arányban tartalmazó diófélék különösen a nők hajhullására vannak jó hatással. Egyél rendszeresen diót, lenmagot, valamint szőlőmag-, napraforgó- és szezámolajat.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Spenót

A vas, valamint a D-vitamin hiánya is okozhat hajhullást. A spenót remek vas- és C-vitamin forrás, ha pedig egy kis gombát, vagy főtt tojást is eszel mellé, a D-vitaminról is gondoskodsz.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Növényi olajok

A tökmag- és a kókuszolaj belsőleg fogyasztva és külsőleg is táplálják a fejbőrt. Süss, főzz, ízesíts velük, és hajmosás előtt tedd fel őket a fejbőrödre is pakolásnak. A keverékbe cseppents egy-két csepp rozmaringolajat, amely serkenti a haj növekedését.