TREZOR

Hozzá kel­lett nyúlni a Föld vész­tar­ta­lé­ká­hoz!

Lé­te­zik egy mag­tá­roló az északi sark­kö­rön túl, ahol nö­vé­nyek mag­vait őrzik sú­lyos ka­taszt­ró­fák, pél­dául atom­tá­ma­dás ese­tére. Most ki kell venni be­lő­lük!

Először kellett kikérni terménymagvakat abból a föld alatti vésztárolóból, amit 2008-ban építettek a norvég Spitzbergákon. Az ok: a szír polgárháborúban megsemmisült az Aleppo melletti szíriai magbank, így a kutatóknak pótolniuk kell a szárazságtűrő búza-, árpa- és fűmagokat.

A terménytárolóra azért volt szükség, hogy ha globális katasztrófa (például atomtámadás vagy óriásjárvány történne), ezekből a mintákból biztosítsák a Föld táplálékellátását és a növényvilág biodiverzitását, vagyis faji sokszínűségét.

A vésztároló bejárata. forrás: Flickr - Svalbard Global Seed Vault
A vésztároló bejárata. forrás: Flickr - Svalbard Global Seed Vault

A bank több mint 860 ezer mintát tartalmaz, ezek szinte a világ összes országából származnak. Ha megszűnne az áramszolgáltatás, az állandóan fagyott föld mélyén még kétszáz év alatt sem olvadnának fel a magvak.

Az aleppói magbank, azaz a Száraz Területek Agrárkutatási Központja 325 dobozt helyezett el a vésztárolóban: ebből most 130-at kell visszakérniük. Ez lesz az első alkalom, hogy a vésztároló készleteit meg kell bontani.