KÜLFÖLD

Hó­vi­har bé­nítja meg vá­rost, hur­ri­kán tom­bol

A hó­vi­ha­rok mel­lett immár ára­dá­sok is sújt­ják az Egye­sült Ál­la­mok ke­leti part­vi­dé­két, ahol kedd óta tom­bol a Stella névre ke­resz­telt téli vihar.
  • Szerző: Ripost

A legtöbb érintett államban egyelőre nem enyhülnek a tavasz közeledtével visszatért hóviharok, bár az országos meteorológiai szolgálat kedd este bejelentette: a Stella mégsem lesz olyan hosszan tartó, mint ahogy azt korábban jelezték. A havazást változatlanul erős, néhol hurrikán erősségű szélviharok kísérik. New Jersey államból óránként 120-150 kilométeres sebességű szélről is érkeztek jelentések. Kedden este és éjjel éppen New Jerseyben volt a legkritikusabb a helyzet: a vihar ugyanis felkorbácsolta a dagályt, és az óceán sok tengerparti települést elöntött. Az államban megáradtak a folyók is, a kaszinóiról ismert Atlantic Cityben a CBS televízió híradója szerint csónakkal mentették az embereket.

Hóvihar a Pennsylvania állambeli Philadelphiában fotó: MTI/AP Matt Rourke
Hóvihar a Pennsylvania állambeli Philadelphiában fotó: MTI/AP Matt Rourke

New Jersey és Pennsylvania hegyvidéki területein 50-60 centiméteres hó hullott kedd estig. Több szövetségi államban – így Pennsylvaniában és New Yorkban is – a rendőrség és a Nemzeti Gárda segít a tűzoltóknak és a mentőknek. Sok helyütt szerdán is tanítási szünet lesz, zárva maradnak az üzletek és a közhivatalok is – írja az MTI.