TÜZELŐÁLLÁS

Meg­hök­kentő ba­bo­nák, így han­gol­tak az Eb-re a ma­gyar úszó­sztá­rok

Hosszú Ka­tinka a kö­röm­fes­tésre, Cseh László pedig a haj­nyí­rásra es­kü­szik. A töb­bi­ek­nek is van ri­tu­á­lé­juk.
  • Szerző: HBK

Nagyon babonásak a magyar úszók, Hosszú Katinkától kezdve Cseh Lászlón át Kenderesi Tamásig szinte mindenkinek van valamilyen különleges rituáléja, amihez foggal-körömmel ragaszkodik a fontosabb versenyek előtt. Nincs ez másként a glasgow-i Európa-bajnokságon sem.

Hosszú Katinka mindig befesti és levágja a körmeit a nagyobb versenyek előtt
Hosszú Katinka mindig befesti és levágja a körmeit a nagyobb versenyek előtt
Fotó: Korponai Tamás

A sport világában teljesen megszokott dolog a babonaság, a rutinszerűen begyakorolt cselekvések adnak biztonságérzetet a sztároknak. Katinka például évek óta csak úgy hajlandó vízbe ugrani a legjelentősebb versenyeken, hogy előtte matt feketére festi a körmeit.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Iron Lady (@hosszukatinka) által megosztott bejegyzés,

Versenyre mindig matt fekete rövid körmeim vannak

- árulta el háromszoros olimpiai bajnoknőnk.

Cseh Laci számára a hajvágás jelenti a legfontosabb rituálét. A világ- és Európa-bajnok klasszis nagyon alapos munkát szokott végezni: először nullásgéppel eltünteti a haját, majd megborotválja a fejét növésiránynak megfelelően.

„Tizennégy-tizenöt éves korom óta csinálom ezt, mert nem bírom az úszósapkát, és ez sokkal jobb érzés így”

Eközben a címlapon

mondta a 32 éves úszó a rutinművelettel kapcsolatban.

Laci egyébként ilyenkor nem csak a haját tarolja le, de az egész testfelületét leborotválja, hogy ez is minél jobb időeredményhez segítse.

Több babonához is ragaszkodik Késely Ajna, ezekről is mesélt a -nak a tavalyi hazai világbajnokság előtt.  Versenyre például nem utazik el a plüssállatai nélkül, az egyiket példaképétől, Egerszegi Krisztinától, a másikat az édesanyjától kapta. A versenyek előtt pedig mindig „ökölpacsizik” az edzőjével a 16 éves tehetség, és rendre megkérdezi, hogy középen van-e a csík a sapkáján.

A sorból nem lóghat ki Kenderesi Tamás sem, a pécsi sportolónak is vannak babonái. A részletekért keresd a napilap szombati számát!