KIAJOBB

For­du­lat az úszó­há­bo­rú­ban, Bu­da­pest és Hosszú Ka­tinka is nyer­tes

Újabb nagy ver­senyt ren­dez­nek fő­vá­ro­sunk­ban. Csat­ta­nós vá­laszt adott a FINA az elé­ge­det­len vi­lág­sztá­rok­nak. Kér­dés, ho­gyan re­a­gál­nak Ka­tin­káék.
  • Szerző: vav

Budapesten lesz az egyik állomása a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA újonnan induló elit úszósorozatának - értesült a távirati iroda. Erről azután döntöttek, hogy Hosszú Katinka és más úszók is pert indítottak, illetve közleményben keltek ki a FINA ellen, amiért az eltiltással fenyegette őket, ha részt vesznek a Nemzetközi Úszóliga (ISL) pénzdíjas versenyén, amelyet végül inkább töröltek is a szervezői.

Mit szól a FINA nagy bejelentéseihez Katinka?
Mit szól a FINA nagy bejelentéseihez Katinka?
Fotó: AFP
EZEKET OLVASTAD MÁR?

A FINA ülésén (a kínai rövidpályás úszó-világbajnokság helyszínén, Hangcsouban) kiderült: a három állomásból álló sorozatot az Egyesült Államokban kezdik, majd a második helyszín Budapest - jövőre Európa fővárosa - lesz, zárásképpen pedig Kínában versenyeznek a legjobbak.

A meghívásos szupersorozat összdíjazása 3,9 millió dollár (több mint 1,1 milliárd forint) lesz. Az egyes állomásokon péntektől vasárnapig zajlanak majd a küzdelmek 50 méteres medencében. A program szűkített lesz, ugyanis úszásnemenként 50, 100 és 200 méteres számokat, illetve a 400 méter gyors és 200 méter vegyes küzdelmeit rendezik meg, valamint viadalonként négy váltóverseny lesz műsoron. Minden számban csak döntőkre kerül sor, futamonként négy indulóval.

Az eseménysorozatra a számok aktuális világ- és olimpiai bajnokai, világcsúcstartói és világranglista-vezetői kapnak majd meghívást. Az úszókat 24 fős (12 férfi, 12 nő) csapatokba osztják majd. Minden meghívott úszó részesül a pénzdíjból, ezen kívül utazással együtt teljes ellátást kapnak.

Az összdíjazásból az egyéni versenyek alapján 2,436 millió dollárt, a váltók között pedig 648 ezer dollárt osztanak ki. A fennmaradó 840 ezer dollárból a csapatok részesülnek.

A FINA döntött a 2019-es világkupa-sorozat hét helyszínéről is, az európai vk-állomások egyike továbbra is Budapest lesz, októberben.

Eközben a címlapon