INSIDER

Hor­ror­pék­sé­get zár­atott be a bel­vá­ros­ban a Nébih

El­ké­pesztő ál­la­po­tok ural­kod­tak: le­csa­pott a Nébih.
címkék:

Azonnali hatállyal felfüggesztett a Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) egy budapesti finompékáru és cukrászati termékeket előállító üzemet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A hatóságok szakemberei több mint 580 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból, sőt olyan állapotok uralkodtak az üzemben, hogy még az  elkészült termékeket is visszahívatták.

Helyszíni szemle után a Nébih szakemberei rögtön felfüggesztették a pékárukat és cukrászati termékeket forgalmazó üzemet, ugyanis a legalapvetőbb élelmiszerbiztonsági és higiéniai követelményeknek sem feleltek meg.

Az üzem mennyezetét és falai penész és pókháló borította, festésük több helyen foltokban levált. A nyílászárók felületei megkoptak és kiszálkásodottak, a fali csővezetékek rozsdásak és festékhiányosak voltak.

A padló szennyezett, lisztes, poros, zsíros volt.  A gépek és a berendezések alatt a szennyeződés vastagon felhalmozódott. A gépek helyiségében még rágcsálóürüléket is találtak.

A pékség területén nem volt megoldott a különböző higiéniai megítélésű élelmiszerek (alapanyag, félkész és késztermék, csomagolt és csomagolatlan áru) elkülönített tárolása, az alapanyagokat nyitott zsákokban, a rekeszeket, amiben az élelmiszereket tárolták, a koszos padlón tárolták.

Eközben a címlapon

Továbbá egy, a tészták bekeveréséhez használt építőipari fúrógépet találtak, ami erősen szennyezett volt.

A cukrászatban – a kazán meghibásodása miatt – nem volt meleg folyóvíz.

Az élelmiszerekkel érintkező eszközök mosogatását ládamosóban végezték, ami zsírral és sárral volt borítva. Az üzem kézmosóinál hiányoztak a higiénikus kézfertőtlenítéshez szükséges eszközök.

Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.

címkék: