OTTHONKA

Hoppácska: ezért szórj a kávédba mindig egy csipet sót

Kőtáblába vésett aranyszabályok, melyeket minden kávérajongónak tudnia kell.

BESZERZÉS:

1. Vásárolj megbízható helyről szemes kávét, és tárold légmentes dobozban elzárva. Tárolhatod mélyhűtőben is, de csak hosszú időre. Ahányszor kiveszed-beteszed, ront a minőségén.

2. Sohase tárold nyitott dobozban. A fény, a nedvesség, a levegő árt neki.

ÕRLÉS

1. A szemes kávét mindig közvetlenül főzés előtt daráld meg. Ugyanolyan fontos ez, mint a borsnál vagy szerecsendiónál: a kávé is egy esszencia- és illóolajakban gazdag fűszernövény, mely frissen őrölve adja ki a legtöbb aromát. Levegővel érintkezve gyorsan veszít íz gazdagságából.

2. Ha nincs darálód vagy nem szeretnél a darálással vesződni, vásárolj darált kávét apró mennyiségekben, kicsiny, légmentes zacskókba csomagolva, és használd fel 1 héten belül.

FÕZÉS

1. Fontos az arány: 1.8 dl vízhez 2 púpos ek őrölt kávét tegyél. Téves az a hit, hogy kevesebb kávéval „világosabb” italt készíthetsz. Az így készített kávé kesernyés lesz, mert túlságosan kifő a babból a tartalom. Ha gyengébb kávét szeretnél, főzz normál kávét, felezd meg, és pótold ki forró vízzel. A sötétebb kávébabból főzött kávé kevesebb koffeint tartalmaz.

2. Kávéfőzéshez használj friss vagy szűrt vizet, vagy legalább forrald pár percig, hogy a klórtartalma elpárologjon. Az este bekészített kávé sem lesz ugyanolyan finom, mint a friss, szűrt vízből főzött.

3. Varázslatos összetevő: só. Minden 6 ek darált kávéhoz adj ¼ tk tengeri sót. Nem csak a tartályos víz kellemetlen ízét közömbösíti, de a kávé jellegzetes, keserű ízét is szelídíti.

4. Lefőzés után a kávét töltsd termoszba vagy jól záródó kancsóba. Ha van lehetőséged, vásárolj olyan gépet, amelyben a hőmérséklet is állítható. Melegítsd a legalacsonyabb fokozaton.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?