KÜLFÖLD

Sosem lát­hat­tuk még a Hold sötét ol­da­lát - itt van­nak az első fotók

Kína hold­já­rója lan­dolt az égi­test sötét ol­da­lán, a tör­té­nelmi ese­mény­ről pedig képek is ér­kez­tek a Földre.
  • Szerző: Ripost
Fotó: Europress - AFP/Handout/China National Space Administration
Fotó: Europress - AFP/Handout/China National Space Administration
Fotó: AFP

Kigördült a Jade Nyúl 2 elnevezésű holdjáró a Csang'o-4 kínai űrszondából, amely csütörtökön, elsőként az űrkutatás történetében, a Hold sötét oldalán landolt - közölte pénteken az űrszonda által továbbított képet is megosztva a kínai űrkutatási hivatal. A Kínából december 8-án útnak indított űrszondanegy leszállóegységből és egy holdjáróból áll.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Csang'o-4 csütörtökön hajnalban a Hold sötét oldalán, a 10 kilométer magas hegyekkel övezett, Tódor Kármán magyar-amerikai fizikus, repülőmérnök nevét viselő Von Kármán-kráterben landolt.

A kínai állami média pénteken hajnalban tájékoztatott arról, hogy csütörtök este a Jade Nyúl 2 kigördült a Hold felszínére a leszállóegységből, amely erről képeket is küldött a Földre a műhold közvetítésével.

A rover a Hold felszínét kutatja, és számos kísérletet is végez majd. A Csang'o-4 magokat is vitt magával, hogy a Hold felszínén, zárt környezetben zöldségtermesztéssel kísérletezzen.

A kínai holdkutatási program nemzetközi együttműködésben valósul meg. A misszió négy tudományos programjának műszereit holland, német, svéd és szaúd-arábiai kutatók fejlesztették - írja az MTI.

Eközben a címlapon