MANI

Ho­gyan kell ko­kár­dát ké­szí­teni?

So­kak­nak van ott­hon, azon­ban ha még­sem ta­lál­juk, pár perc alatt el­ké­szít­he­tünk egy ko­kár­dát ma­gunk­nak.
  • Szerző: R.A.

A magyar kokárda egy kör alakú, fodros szélű, nemzetiszínű jelvény, amit március 15-én szoktunk viselni, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kezdetét jelentő pesti forradalom évfordulóján.

A segít, hogyan csináljuk helyesen:

1.  Szerezzünk be egy kb. 30 cm hosszú nemzeti színű szalagot! Bármelyik méteráruboltban találunk ilyet, de az ünnep közeledtével egyre több helyen találkozhatunk vele.

2. Vágjuk félbe a szalagot! Így két 15 centiméteres darabot fogunk kapni.

3. Fogjuk meg az egyik szalagot, és a két végét varrjuk össze. Arra figyeljünk, hogy mielőtt összevarrjuk a két végét, azt színhelyesen illesszük össze, amivel egy karikát kapunk eredményként.

4. Apró öltésekkel varrjuk végig a piros sáv szélét. A két végén már összevarrt nemzeti színű karikánk piros sávjának szélét apró, kb. 2 mm-es öltésekkel kell körbe varrnunk.

Eközben a címlapon

5. Amikor ezt sikeresen megtettük, már csak annyi a dolgunk, hogy összehúzzuk óvatosan a cérnát. Amennyiben mindent jól csináltunk, akkor elkészült a kokárda karikarésze.

6. Már csak az alsó szárakat kell elkészítenünk. Hajtsuk félbe a másik 15 cm-es szalagdarabot. Formázzunk belőle egy v betűt. Esetleg néhány öltéssel össze is foghatjuk.

7. Utolsó lépésként, varrjuk össze a két darabot. Az elsőként elkészített karikánk hátuljához varrjuk hozzá a v alakú szalagot, és el is készült a saját kokárdánk.