ÚTISÚGÓ

Ho­gyan éljük túl a csa­ládi sí­e­lést?

Él­vezni a csa­ládi sí­u­tat va­lódi pró­ba­té­tel min­den szülő szá­mára. El­ve­szett sapka, sál, hiszti, túl­köl­te­ke­zés - ugye is­me­rős prob­lé­mák? Vi­szont, ha eze­ket le­szá­mít­juk, ren­ge­teg él­ménnyel gaz­da­go­dunk.

A közös, családi pihenéseket sokszor olyan dolgok keserítik meg, amikre előre fel tudunk készülni és így nem ér minket váratlanul.

Íme, 12+1 tipp, ami segít túlélni a követező sí utat (http://www.utisugo.hu/si-snowboard).

EZEKET OLVASTAD MÁR?

1. Barátkozz meg a gondolattal, hogy az utazás végére a pénztárcád habkönnyű lesz

Készülj fel, hogy a tartalékaidat is felhasználnod az út végére, de gondolj arra, hogy megéri. Amúgy is egy ilyen kiruccanást nem lehet olcsón megúszni, főleg, ha a kinti síszünet alatt utaztok, viszont kis odafigyeléssel lefaraghatunk a kiadásokból.

Így a lejtőkre szánt nasit, csokit és kekszeket vásárold meg már itthon. Ha apartmanházban szálltatok meg, a szükséges alapanyagokat a városszéli szupermarketekben szerezd be. Még tovább csökkentheted a költségeket, ha felkelés után kiadósan megreggeliztek, a meleg ebédet kihagyjátok a hegyen, kevesebb időt töltötök a hüttékben és az ápres-ski bárokban. Igaz, bármennyire is ügyes vagy, összességében olcsó még így sem lesz az út, viszont felejthetetlen pillanatokkal gazdagodtok.

2. Testileg és szellemileg készítsd fel a családod

Egy átsíelt nap mindenkit totál kimerít, ha fizikailag felkészületlen. Ezért már néhány hónappal az utazás előtt érdemes lecserélni a tv és a számítógép monitorját a focipályára gyepére, a konditeremre, az úszómedencére, vagy bármilyen sporttevékenységre, ami formába hozza a családot.

3. Ne spórolj a sífelszerelésen

Jó minőségű felszereléssel lásd el a családot, erre a célra gyártott dzsekivel, overállal, vastag zoknikkal, kesztyűvel, hogy a lehető legmelegebben tartsanak mindenkit, hiszen a sípályán a meleg ruha az egyik kulcsa a boldogságnak. Ha nem akarsz pénzt pocsékolni méregdrága síruhára, amiket a gyerek úgyis hamar kinő, akkor nézz szét outlet üzletekben, bérelj vagy kérj kölcsön barátoktól.

Eközben a címlapon

4. Csomagolj okosan

Hagyj időt a pakolásra, ne halaszd a csomagolást az indulás előestéjére. Írj listát és pipáld ki rajta, ami már megvan, aztán ellenőrizd újra és újra. A nagyobb gyerekek is ugyanígy elkészíthetik a saját listájukat. Utazáskor nincs idegesítőbb, mint megérkezni és rájönni, hogy nem hoztuk el valamit. Arról nem beszélve, hogy kint pótolni a hiányzó holmit drága mulatság.

5. Foglald le síoktatót és a gyermekfelügyeletet előre

Gondold végig, mennyi időt, pénzt szenteltek oktatásra és foglald le a síoktatót előre, mert a helyszínen már sokszor nincs szabad időpont. Gondoljátok végig, mennyi időt szeretnétek a gyerekkel együtt és külön tölteni a pályán, ennek függvényében biztosítsátok előre a gyermekfelügyeletet is. A legtöbb szálloda szolgáltatásai között szerepel síovi és játszóház is gyerekfelügyelettel, izgalmas programokkal.

6. Utazás előtt rendeld meg a síbérletet, felszerelést

Mindent olyat érdemes előre lefoglalni, aminek hiánya később idegeskedéshez vezethet. Ha nem a saját felszerelésed használod, hanem kölcsönzöl, még érkezéskor válaszd ki a számodra megfelelőket, amivel időt is spórolhatsz. Az utazási irodák nem csak síbérletet árulnak, de segítenek síoktatót és sífelszerelést is bérelni.

7. Szoktassátok magatok a napszemüveghez

Hogy megvédd a kisgyerekeket a napsugarak káros hatásaitól és a hóvakságtól, szoktasd őket a napszemüveg viseléséhez.

8. Foglalj összenyitható szobát!

Mivel nyaralásról van szó, foglaljatok magatoknak összenyitható családi szobát, hogy mindenki kényelmesen érezze magát. Vigyél zseblámpát, hogy anélkül járkálhass este, hogy felébresztenél valakit. És ne hagyd itthon a füldugót sem!

9. Már utazás előtt gyakorolj

Ne a síút alatt kezd el elsajátítani az alapokat, már indulás előtt iratkozzatok be itthon síiskolába, vagy legalább vegyetek egy-két leckét, hogy felfrissítsétek a tudásotokat és átmozgassátok az izmaitokat is.

11. Gondoskodj a gyerekek szórakozásáról

Nagy kihívás a gyerekek figyelmének lekötése az út alatt. Vigyél annyi könyvet és játékot, amennyit csak lehet, hogy gyorsabban teljen az idő. A legjobb megoldás egy hordozható DVD lejátszó a kedvenc játékaikkal és rajzfilmjeikkel, ami majd a szállodában is hasznos lesz esténként. Ne felejtsd otthon a kedvenc macit vagy a takarót, amitől a gyerekek megnyugszanak és az alvás is könnyebb.

12. Kell egy lista, mire lesz szükség a hegyen

Készíts egy listát, kinek mire lesz szüksége a hegyen, hogy semmi se maradjon a szálláson. A síbérletet rögzítsd a gyerek kabátjához vagy zipzárazd be a zsebébe. Egy másik zsebbe tegyél némi pénzt, szüksége lehet rá a síóra alatt, és adj bőven zsebkendőt is egy másik zsebben.

13. A síleckéket hagyd az oktatóra

Csak akkor adj síleckéket a gyereknek, ha te magad is síoktató vagy, különben rossz beidegződésekre taníthatod. Jobb, ha szakemberre bízod ezt, addig is nyugodtan síelhettek.

Lista a legfontosabb dolgokról:

 • dzseki
 • síoverál
 • kesztyű
 • sisak
 • sál, nyakmelegítő, maszk
 • sízoknik
 • napszemüveg
 • síszemüveg
 • meleg ruhaneműk
 • hátizsák
 • magas faktorszámú naptej