INSIDER

Ho­gyan ala­kul­nak át a sür­gős­ségi osz­tá­lyok? Íme a lé­nyeg!

El­fo­gadta a kor­mány az egész­ség­ügy­ben a sür­gős­ségi alap­el­lá­tás új kon­cep­ci­ó­ját. Azt még nem tudni, mikor lép­nek életbe a vál­to­zá­sok, de már lát­szik, mi­lyen lesz az új rend­szer. A lé­nyeg, hogy a be­te­ge­ket pár perc alatt ka­te­go­ri­zál­ják asze­rint, hogy mi­lyen sür­gős az el­lá­tá­suk.
  • Szerző: Ripost

A Ripost összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat az eddigi információk alapján.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kivel találkozik először a beteg, ha bemegy a sürgősségi osztályra?

Először egy diszpécserrel, aki fogadja és informálja az érkezőket, és elkezdi a betegadatok bevitelét a számítógépbe. Ő fogja megszervezni a beteg elhelyezését is egy kórházban, vagy ő irányítja tovább a sürgős ellátásra nem szoruló betegeket.

Ki kategorizálja a betegeket?

Miután bevitték a beteg adatait, speciálisan képzett diplomás ápolók („úgynevezett triázs szakemberek”) döntik el, hogy mennyire sürgős a beteg ellátása. Ők el is végeznék az elsődleges vizsgálatot (felmérik a légutak, légzés, keringés állapotát, valamint a neurológiai státuszt).

Mennyi idő a kategorizálás?

Maximum 5-10 perc az után, hogy az első adminisztráció megtörtént. Akit mentő hoz, annak maximum 5 perc, aki a saját lábán érkezik, maximum 10 perc lehet.

Eközben a címlapon

Hány kategóriába osztják a betegeket?

5 kategóriába. Az érkezők lehetnek

  •  újraélesztendők
  • kritikus állapotúak
  • sürgősen ellátandók
  • kevésbé sürgős esetek
  • halaszthatók.

Mi történik a sürgős esetekkel?

Az első három, sürgősen ellátandó kategóriába a becslések szerint csupán 40 százalék tartozik, az ő ellátásukat a lehetőség szerint minél hamarabb el kell kezdeni. A Népszava által megszerzett tervezet szerint legkésőbb négy órán belül orvosi ellátást kell kapniuk.

Mi lesz a nem sürgős esetekkel?

Egy új központ, az „akut alapellátó” kezelné őket – itt egy mentőtiszt vagy diplomás nővér látná el a panaszost, adna neki fájdalomcsillapítót, beutalót és irányítaná tovább, A becslések szerint a sürgősségire érkező betegek 60 százaléka ebbe a kategóriába tartozik – és az ő ellátásuk jelentősen lelassítja a valóban sürgős esetek kezelését. Ha a kategorizálás során ezeket a betegeket sikerülne kiszűrni és átirányítani az új alapellátóba, jelentősen felgyorsulna az ellátás.

Mikor lép életbe az új rendszer?

Még nem jelentették be. Az biztos, hogy a kormány már elfogadta a koncepciót – ezt maga Kásler Miklós miniszter közölte. Az egész rendszer átállítását már januárban megkezdik, mert a medicalonline.hu információi szerint az egészségügyi intézményeknek már januártól az új rendszer kódjait kell használniuk a teljesítmény-jelentésekben.